реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Ніжин може стати центром української фіно-угристики

У другій половині вересня Ніжин може стати місцем зустрічі українського світу з фіно- угорським – в Ніжинському державному університеті імені М.Гоголя пройшла нарада організаторів конференції «Україна і фіно – угорський світ» за участі ректора університету Олександра Самойленка. Власне, конференція могла би відбутися і зараз, але на заваді стало свято фіно- угорських народів Ліго – посли Естонії, Фінляндії та аташе посольства Латвії попросили перенести зібрання.

Чому саме Ніжин? Відповідь на це питання дають дві перші заплановані доповіді. Так ректор університету імені М.Гоголя Олександр Самойленко планує розповісти про Анатолія Рябова - автора ерзянського алфавіту, а викладач цього ж університету Григорій Самойленко (до речі, батько ректора) – про основоположника естонського мовознавства Йоганнеса Аавіка. Який стосунок ерзянський та естонський вчені мають до тихого, провінційного Ніжина? Обидва вчилися в Ніжинському університеті! Дослідник Дмитро Левус розповів, до речі, як здивувалися в естонському посольстві, дізнавшись про цей факт.

Ростислав Мартинюк, ініціатор конференції, що є, зокрема, радником інязора (старшини) ерзянського народу, переконаний, що ніжинська конференція стане початком серйозної розмови про стан фіно- угорських народів у Російській Федерації, де вони переживають глибокий національний занепад, агресивну русифікацію. «Фіно- угорські народи саме в Україні бачать свого адвоката, представника в широкому світі» - каже дослідник народів Ідель- Уралу Павло Подобєд .

Адже два роки тому Верховна Рада України ухвалила документ, що відкрив нову сторінку в історії бездержавних народів Російської Федерації. Постановою № 2734- VIII Україна засудила національну політику РФ щодо корінних народів та звернулась до міжнародної спільноти із закликом чинити тиск на Москву. Кремль відреагував на рішення українського парламенту гострою критикою, а народи Російської Федерації почали говорити про Україну як ймовірного адвоката та захисника. До речі, інязор (старшина) ерзянського народу Сиресь Болеянь нині проживає в Україні і є її громадянином, що дало йому змогу виступати на різноманітних міжнародних трибунах.

Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос Ураїни"



Теги:Україна - Фінляндія, Україна - Естонія, Павло Подобєд, Ніжин, ЕРЗЯ, Ростислав Мартинюк


Читайте також



Коментарі (0)
avatar