реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Джерела могутності Китаю втрачаються

Могутність Китаю виросла з трьох джерел.

Демографічне зростання бідного і слухняного населення дозволило перетворити країну на світовий "цех" з виробництва дешевого ширпотребу.

Відносна культурна ізольованість та ідеологія власної виключності (ідея Піднебесної), змішана з комуністичною доктриною, дозволили зберегти цілісність і суб'єктність Китаю навіть після інтеграції в світову капіталістичні систему.

Тисячолітні традиції та конфуціанська етика служіння сформували китайську бюрократію, здатну виробляти і реалізовувати державну політику.

Зараз усі ці переваги поступово втрачаються. Китайська робоча сила вже не є найдешевшою, молоді мало і вона недостатньо вмотивована.

Китайська самобутність активно розмивається масовою культурою та зростаючою мобільністю населення.

Бюрократія стоїть перед викликами корупції та зростаючих вимог до компетентності. Відповідь у вигляді тотального персонального контролю неминуче приведе до "перегріву" центрального "процесора". Особливо, в умовах імовірної кризи та погіршення соціально-економічних умов.

Ну, і ще одне. Американці якось вміють дуже вдало вибирати собі противника і момент для входження у відкрите протистояння. "Імперія зла СРСР", потім "ісламський тероризм", тепер от "китайська загроза"...

Максим РОЗУМНИЙ



Теги:китай, Максим Розумний


Читайте також



Коментарі (0)
avatar