реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Духів день -- іменини Землі

На Трійцю завжди йде дощ -- перевірено роками. Цього року , хай і не в нас, Господь покропив своє творіння. Як наче знак подав -- Я зі своїм творивом! Я -- на сторожі. Не випадково і храми наші, і хати прикрашаються зеленню -клечанням.

"Духів день -- іменини землі" -- це так писав Максиміліан Волошин, видатний російський поет українського походження. "Буддийский поп, украинский паныч" -- писав про нього Борис Чичибабін, натякаючи на його походження: по батьку він Кирієнко і один з портретів Волошина, що в його будинку в Коктебелі, саме й передає козацьку бунтівну натуру Максиміліана ( а в імені його -- вплив матері Олени Оттобальдівни).

Тут можна б багато подумати на тему -- наскільки українські впиливи сильні в російській поезії. Якщо навіть Маяковський гордо зазначав:" Я -- не з кацапів - роззяв. Один мій дід - січовик, А другий у Грузії пуп закопав" (переклад, здається, Анатолія Гризуна).

Цього року Катерининська церква у Чернігові була геть зеленою -- зеленим облачення архієпископа Євстратія та священиків отців Романа, Євгена, Миколи, Олега, протодияконів Анатолія та Іллі. Було багато зелені в храмі. Був зеленим настрій Відновлюваної Природи.

Якась жіночка майже мовчки тикнула мені в руки на Трійцю у храмі пучок садової м'яти. Зробила це з виглядом діловим, майже суровим -- от і помиляйся ото в людях! Не все те золото, що блищить і не все те сурове, що хмурне...

Натомість від народного депутата, що числиться в опозиції, отримав привітання:" С дньом святой Пятідєсятніци...". Щоб ти вкис, пане народний депутат типу України зі своєю неукраїнською мовою!

Із зеленою неділею будьте здорові, люди! З днем святого Духа! Плодотворящого і всюдисущого, що дише, де хоче! Не зважаючи на московські канони та інші людяські недалекі вигадки!
Радійте, християни!

Василь ЧЕПУРНИЙ





Теги:Трійця, Духів день, Зелена неділя, Максиміліан ВОЛОШИН, традиції


Читайте також



Коментарі (0)
avatar