реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Іменини Землі

На Трійцю завжди йде дощ -- перевірено роками. Кожного разу Господь кропить своє творіння. Як наче знак подає -- Я зі своїм творивом! Я -- на сторожі. Не випадково і храми наші, і хати прикрашаються зеленню -клечанням.

"Духів день -- іменини землі" -- це так писав Максиміліан Волошин, видатний російський поет українського походження. "Буддийский поп, украинский паныч" -- писав про нього Борис Чичибабін, натякаючи на його походження: по батьку він Кирієнко і один з портретів Волошина, що в його будинку в Коктебелі, саме й передає козацьку бунтівну натуру Максиміліана ( а в імені його -- вплив матері Олени Оттобальдівни).

Тут можна б багато подумати на тему -- наскільки українські впиливи сильні в російській поезії. Якщо навіть Маяковський гордо зазначав:" Я -- не з кацапів - роззяв. Один мій дід - січовик, А другий у Грузії пуп закопав" (переклад Анатолія Гризуна).

На Трійцю – Зелену неділю та на Духів день українські церкви і садиби будуть виразно зеленими – і облачення священиків, і зелень у храмах та в хатах. І неймовірно пахне аїр, що зветься ще татарським зіллям, а в нас, на півночі Чернігівщини – маюром. А які смачні в дитинстві білі його серединки!

…Минулого року якась жіночка мовчки тикнула мені в руки на Трійцю у храмі пучок садової м'яти. Зробила це з виглядом діловим, майже суровим -- от і помиляйся ото в людях! Не все те золото, що блищить і не все те сурове, що хмурне...

Власне, саме Зішестя святого Духа і стало початком християнства, як масової релігії – коли апостоли заговорили різними мовами і присутні в Єрусалимі дивувалися, що ті говорять їх рідними мовами. Це свято визнають усі церкви, тож і дивно, коли церква північного сусіда не визнає української мови. А звідси – і невизнання права на нашу, окремішню (автокефальну) церкву. Хоча кожен народ має право на свою мову, свою державу і свою церкву. Ще від П’ятидесятниці, від Зішестя святого Духа.

А у вас у хаті пахне маюром, пахне Зеленою неділею?

Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос України" за 26 травня 2018 року

Фото Віктора КОШМАЛА



Теги:Коктебель, Василь Чепурний, Максиміліан ВОЛОШИН, Духів день, Трійця, Зелена неділя


Читайте також



Коментарі (0)
avatar