реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Довженко лікує...

Студія "ВІАТЕл" разом з ГО "Сучасне українське кіно "СУК" СУК \ CUC та Міжнародним Благодійним Фондом "За сильну Україну", який співпрацює з МЗС України і фінансується урядами Великобританії, США, Канади, Швеції, Швейцарії, Фінляндії, розпочала серію заходів у музеях та навчальних закладах Чернігівщини, в яких знімалися фільми із циклу "Гра долі".

Це фільми про наших земляків О.Довженка, М.Коцюбинського, В.Тарновського, М.Гоголя, Є.Гуцала, М.Заньковецьку, П.Куліша.

Перший кінопоказ і зустріч знімальної групи з глядачами пройшов у день народження видатного кінорежисера Олександра Довженка на його батьківщині - у Сосниці.

Гості і мешканці громади поклали квіти до памʼятника видатного українського режисера. Концертною програмою і виставкою сосницьких майстрів зустріла довженківська садиба, нині Сосницький літературно-меморіальний музей О.П.Довженка.

У Сосницькому кінотеатрі імені Довженка був показаний фільм «Олександр Довженко. Загублена любов», а глядачі мали унікальну нагоду поспілкуватися з творчою групою, яка знімала цю документальну стрічку саме Сосниці у 2020 році.Це заступник голови Національної спілки кінематографістів Сергій Тримбач- історичний консультант фільму; сценарист та кінорежисер фільму – заслужений діяч мистецтв України Василь Вітер, ведуча фільму Наталка Сопіт, продюсерка – Галина Криворчук, оператор Арсеній Бортник, звукорежисер Матвій Тебешевський.

На зустрічі були присутні і представниці проекту «Досвід української ідентичності в історичному аспекті на теренах Чернігівщини і Київщини. Вплив героїв минулого на вибір сучасників під час гібридної війни». Адже в проекті передбачені заходи арттерапії у формі демонстрації фільмів і їх обговорення з глядачами, а також спілкування з психологинею Тетяною Марініною, яка володіє техніками тренінгу, направленого на подолання наслідків психологічних травм. Особливу увагу приділяється родинам загиблих, які обʼєднані у громадську організацію "ЄДИНА РОДИНА ЧЕРНІГІВЩИНИ". Адже через Сосницю під час окупації пройшло більше 200 одиниць ворожої техніки, містечко пережило всі жахи війни.

Для авторів фільму дуже важливе спілкування з глядачами, для яких фільм має дати відповіді на те, як берегти свою культуру і як опиратися гібридній війні.

Це було справжнє свято українського кіно.

За повідомленням департаменту культури, туризму, національностей і релігії Чернігівської ОВА



Теги:українське кіно, Олександр Довженко, Сергій Тримбач, Сосниця, музей Довженка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar