реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

До першої річниці дії закону «Про доступ до публічної інформації» на Чернігівщині

9 травня 2012 року минає рік з набуття чинності Закону України «Про доступ до публічної інформації» за який проголосували як представники партії влади, так і опозиції. Чернігівська обласна організація УНП вирішила добиватися, щоб його положення не залишилися формальною декларацію про наміри нинішніх можновладців.
УНП за цей час зробила 29 запитів про отримання інформації до Чернігівської облдержадміністрації, облради, Чернігівської міської ради, інших органів влади, установ і підприємств області з різних питань, в т.ч. по структурі тарифів на комунальні послуги для населення. Крім того, партійці надавали допомогу у складанні запитів громадянам, які до них звернулися.
Наприклад, 13 травня 2011 року обласна організація УНП звернулася до Чернігівської облдержадміністрації, Чернігівської міської, Деснянської, Новозаводської районних в місті Чернігові рад, управління охорони здоров’я облдержадміністрації та інших установ із запитом про надання інформації на якій підставі, за рішенням якого органу чи посадової особи вивішувався червоний прапор на їхніх установах, за які кошти і за скільки він був придбаний установою або від кого і коли отриманий.
На підставі отриманих відповідей обласна організація УНП звернулася до прокурора Чернігівської області С.С. Мірошниченка з вимогою дати правову оцінку діям посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, а в разі виявлення порушень ними законів, притягнути їх до відповідальності.
На жаль, у відповідь отримано відписку...

Натомість більш ефективним виявився запит у жовтні минулого року до Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області, яке з грудня 2010 року перебуває у стадії реорганізації, з вимогою надати достовірні данні про управління відповідно до вимог ст. 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації». На запит було отримано не тільки деяку інформацію, але й було внесено зміни на сайті, який не оновлювався більше півроку щодо складу нового керівництва та тимчасової структури цього управління.

Позитивний приклад: за допомогою запитів на інформацію до органів виконавчої влади обласній організації УНП вдалося отримати необхідну інформацію для підготовки і видання до ювілею незалежності України довідника «Чернігівщина: 20 років незалежності України».
Після декількох запитів до Чернігівської міської ради щодо витрат на утримання «Вічного вогню» на Меморіальному комплексі Слави, розташованому на Болдиних горах, вдалося дізнатися, що тільки у 2012 році заплановано витратити з міського бюджету 183,8 тисячі грн.(по 15 317 грн. щомісячно) для придбання 62 220 куб. метрів природного газу.
І це в той час коли кілька десятків «Вічних вогнів», розташованих в містах і селищах Чернігівщини, давно не експлуатуються цілодобово, а запалюються лише під час проведення урочистостей.
Разом з тим, практика надання допомоги в складанні запитів громадянам показує, що переважна більшість людей або не знають про можливості в отриманні інформації, які надає закон «Про доступ до публічної інформації», або вони впевнені у тому, що влада абсолютно не боїться оприлюднення будь-якої інформації «не для друку».

Отже, річна практика застосування положень Закону України «Про доступ до публічної інформації» Української народної партії на Чернігівщині показує, що це серйозний інструмент впливу на владу для захисту інтересів громадян і суспільства. Але потрібна воля та наполегливість, щоб привчити органи влади його чітко виконувати, а всім політичним партіям, громадським організаціям і громадянам бажано удосконалювати своє володіння цим правовим інструментарієм.
Сергій Соломаха





Коментарі (0)
avatar