реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Діти і літо: поради лікаря

Діти завжди з нетерпінням чекають літа. А батьки піклуються про те, як правильно організувати відпочинок, щоб отримати максимальну користь для здоров’я дитини і не нашкодити їй. Про це розмова кореспондента «Білої хати» із лікарем Ганною Брюхановою.

— Ганно Михайлівно, порадьте, будь ласка, де найкраще відпочивати дитині влітку.
— Усе залежить від віку і здоров’я дитини. Наприклад, малюкам до 3-ох років бажано оздоровлюватися поблизу місця проживання, дошкільнятам — у місцевих санаторіях та таборах. Школярі можуть їхати на Південний берег Криму та інші курорти. Можна відвідати бабусю та дідуся в селі. Свіже повітря, овочі та фрукти, річка чи озеро підуть тільки на користь.

Якщо дитина має хронічні захворювання або перебуває на диспансерному обліку, їй добре було б з’їздити до профільного санаторію. Ослабленим дітям ми рекомендуємо оздоровлюватися не влітку (коли велике скупчення людей), а навесні і восени. У цей період санаторно-курортне лікування буде найбільш ефективним.
— Хотілося б дізнатися, як правильно загартовувати дитину.

— Раджу починати загартовування поступово й обов’язково враховуючи стан здоров’я дитини. Майте на увазі: якщо дитина перехворіла навіть на звичайне застудне захворювання, всі загартувальні процедури можна розпочинати тільки через два-три тижні після одужання. Починайте з помірних фізичних вправ, масажу (від 5-7 до 20 хвилин, не більше), враховуючи вік, особливості серцево-судинної, нервової, ендокринної систем.
— Фахівці радять ходити босоніж берегом річки, озера, адже це не тільки зміцнює імунітет, а ще й впливає на біологічно активні точки, що є на підошвах ніг...

— Це справді так. Ходити босоніж удома, по травичці, по піску дуже корисно. Така процедура і емоційно збадьорить, і з лікувальної точки зору сприятиме правильному формуванню стопи. Але робити це потрібно поступово (нехай дитя походить босоніж 10-15 метрів, згодом збільшуйте відстань) та якщо немає протипоказань і дитина здорова. Улітку діти полюбляють купатися і засмагати. Під впливом сонячного проміння виробляється вітамін D, дефіцитний восени і взимку. Пам’ятайте, що на сонці можна бути дітям із 7 до 10-11-ої години ранку та з 5 до 7-8-ої години вечора, оскільки в цей час немає жорсткого ультрафіолету.

— Порадьте, будь ласка, які продукти найбільш корисні влітку, а які можуть нашкодити?

— Найкращою влітку є молочно-рослинна їжа, адже вона легко засвоюється дитячим організмом, містить багато поживних речовин, вітамінів, мінеральних речовин і клітковини. Це те, що потрібно для нормального росту і розвитку дитячого організму.
Що може бути кращим за мамину кашу (гречану, вівсяну, рисову) на сніданок? Адже саме каші містять багато мікроелементів та вітамінів, потрібних дитячому організму. Які саме каші готувати, може залежати від темпераменту вашої дитини. Наприклад, пшоняна каша корисна всім, тому що додає енергії, її ще називають «сонячною кашею». Готуйте її в мультиварках, там збережуться всі вітаміни та мікроелементи. На одну порцію візьміть 100 г пшона, залийте водою або молоком і варіть до готовності. Подавайте на стіл із журавлиною або горіхами, курагою, іншими ягодами.
Гіперактивним діткам краще приготувати кукурудзяну кашу, вона заспокоює нервову систему.
Рисову кашу запропонуйте на сніданок повним, пухким діткам, вона має властивість виводити воду з організму. Щоб каші були поживнішими, додайте до них трішки ягідок, фруктів та горіхів.
Корисні також м’ясне, рибне, овочеве пюре, сир, кисломолочні продукти, приготовлені вдома. Але м’ясною їжею краще не зловживати. Крім того, відмовтесь від чіпсів, сухариків, газованих напоїв.
Із початком літнього періоду зростає захворюваність на кишкові інфекції в дітей. Тому особливу увагу зверніть на молочні продукти, які мають термін придатності 6-8 годин, на різноманітні тістечка та булочки, фрукти й овочі, які продають на базарах, не дотримуючись відповідних умов зберігання.
Усі фрукти та овочі, по-перше, ретельно мийте, а по-друге, замочуйте на годинку в холодній воді, а потім кладіть у холодильну камеру. Поживні речовини та вітаміни таким чином не втратяться, а збережуться. І ще одне: нагадуйте дітям, щоб вони частіше мили руки.

— Літні місяці — скарбнички смачних дарів природи, вітамінів. Які овочі та фрукти найкорисніші для здоров’я, а які треба вживати обачно?

— Малина, смородина, шипшина поповнять організм вітаміном С, який стимулює імунітет, підвищує стійкість організму до інфекцій. Чорниці багаті на вітаміни А і Е. Лісові суниці містять вітаміни А, Е, групи В, С, фолієву кислоту. Діти, схильні до алергії, захворювань травного тракту, нехай вживають ягоди обережно, 3-5 ягідок залежно від віку та стану здоров’я. Пам’ятайте, що алергікам не бажано вживати яскраво-червоні, оранжеві фрукти та овочі, ті, які мають не гладку, а шорсткувату поверхню, цитрусові. Вони спричиняють загострення алергійного характеру, навантаження на фізіологічно незрілу підшлункову залозу.
Улітку є чимало городини. Тож давайте дітям їсти огірки, помідори, бурячки, моркву, капусту й інші овочі. Але майте на увазі, що та ж капуста зумовлює газоутворення, отже, дітям із захворюваннями травного тракту її споживання ліпше обмежити. Дітям до 5 років не бажано їсти помідори та огірки, оскільки малюки ще не мають потрібних ферментів для розщеплення цих продуктів. Морква — це джерело вітаміну А, вона поліпшує зір, але її треба помірно вживати тим, хто схильний до алергії (цей овоч оранжевого кольору). Усе залежить від імунної, ферментативної властивостей організму.
Давайте дітям пити натуральні соки і готуйте їх, матусі, самі. Ми радимо дітям вживати соки не натщесерце, а через 2-3 години після їди. Пити протягом дня з певними інтервалами. Дітям до 3-ох років можна випити 200-300 мл соку, старшим — 400-600 мл. Перед сном краще сік не вживати, бо це — навантаження на товсту кишку, підшлункову залозу.
Смачний і корисний чай із м’яти перцевої. Він має протизапальний, протинудотний, спазмолітичний ефект, заспокоює, знімає напруження, значно поліпшує травлення та засвоєння всіх потрібних поживних речовин. А приготувати його дуже просто: 1 столову ложку подрібненого та підсушеного листя м’яти залийте 1 склянкою окропу; настоюйте 15-20 хвилин. Вживати за 20-30 хвилин до їди двічі на день протягом місяця.
Із лікувальною та профілактичною метою використовуйте ягоди смородини. Вони містять органічні кислоти (яблучну, цитринову, бурштинову, саліцилову), а також вітаміни групи В (тіамін, рибофлавін), вітаміни А, С, Р. Приготуйте такий вітамінний напій: 1 столову ложку ягід залийте 1 склянкою окропу і настоюйте протягом 1-2 годин. Підсолодіть за смаком і пийте із задоволенням 2-3 рази на день по 50-70 мл.
Пам’ятайте і про листя смородини. Відвар із цих цілющих листочків давайте пити діткам, що страждають від діатезу. У відварі гілочок із листочками купайте своїх малюків.
Бажаю дітям отримати від канікул максимум користі, позитивної енергії і задоволення, щоб зустріти навчальний рік здоровими і зміцнілими.




Теги:каша, чорниці, чай, харчування дітей влітку


Читайте також



Коментарі (0)
avatar