реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Липень у Поліссі - пора чорниці

Її ягоди тут споживають усі. І люди, і птахи, і звірі. Навіть спеціалізовані хижаки - куниця, лисиця та, навіть, вовк - усі не проти поласувати солодкими ягодами.

А урожай цих ягід зазвичай рясний. Адже сосняки чорницеві - один із характерних для регіону типів лісу.
Зазвичай урожай чорниці залежав лише від погоди. Якщо пізні заморозки не пошкодили цвіт або зав'язь - ягоди бувало вдосталь.

Та нині площа чорничників у Поліссі швидко скорочується. Головна причина - суцільні рубки лісу. Адже на освітлених сонцем рівнинних вирубках ягідник вигорає.

Звісно при лісовідновленні відновляться і зарості чорниці, але продуктивними вони стануть лише у соснових насадженнях віком понад 60 років.

Додають проблем і зміни клімату. Адже через спеку і відсутність дощів ягідники рано скидають листя та висихають.Не додає здоров'я ягіднику і збір гребінками, під час якого пошкоджуються стебла та листки. Але порівняно із двома попередніми проблемами, його вплив не такий суттєвий.

Тож маємо берегти поліські бори-чорничники, адже ці угрупування є осередками справжніх бореальних, тобто тайгових, лісів нашої українській Півночі.

Андрій САГАЙДАК



Теги:Андрій Сагайдак, Полісся, чорниці


Читайте також






Коментарі (0)
avatar