реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Дід Іван, що пережив Черчілля

Він був моїм другом. Набагато старший, Іван Омелянович Горілий був мені близьким, як батько. Не так давно, не доживши кількох місяців до 95-річчя, він спокійно відійшов у небесні обителі.

Він мріяв дожити до того часу, коли у Верховній Раді не буде жодного комуніста - і в цьому він помер щасливим. Він мріяв дожити до перемоги над росіянами - і тут він теж майже дочекався, адже перемогою є вже те, що роззброєна, деградована російськими агентами Україна зупинила рашистів.

Він воював під Ржевом і там принесли газету "Красная звезда", де містилася промова Вінстона Черчілля, який обіцяв відкриття другого фронту лише у 1944 році. І тоді молодий Іван Горілий подумав: "До того часу мої кістки уже зогниють!". Але пережив і війну, і Черчілля, і розпад Союзу і дочекався заборони комуністичної партії, яка розорила його рід, накликала біду на його Городище і на всю нашу Україну.

Дід Іван був майстровитим і хазяйновитим - він допоміг мені купити дачу поруч зі своєю і ми немало часу провели у розмовах про все на світі. Він вчив мене щепити груші і ростити ехінацію, що звав її панею. А виноград, що обплітав мою альтанку, був також постійним приводом для наших розмов.

Він був переконаним християнином і було за честь розцілуватися з його сивою бородою у Катерининській церкві, бо останні роки він уже не часто туди мав сили дійти. Колись Патріарх Філарет, вітаючись із ним, сказав: "Ви - як Патріарх!". Сивобороді діди розцілувалися...

Ось що писав про нього Сергій Павленко у "Голосі України" в листопаді 2013 року:

«Кавалер трьох бойових орденів Іван Омелянович Горілий пройшов війну від її початку і до Берліна. Дивом вижив. Може, ще й тому, що хотів повернутися в село Городище Бахмацького району і подивитися в очі тим активістам, які виганяли його родину з хати...

— Голод планували заздалегідь, — упевнений 92-річний чернігівець. — У 1929 році до нашого села приїхала міліція з Батурина. Почали робити обшуки і забирати усю зброю. Бо передчували, що люди протестуватимуть.

Його батько, Омелян Горілий, ще 1908-го очолив місцеву кооперацію, мав великий авторитет серед селян. Родина Горілих та ще кілька десятків сімей, щоб жити ближче біля наділеної землі, заснували біля села хутір Петровського. Утім переселенці невдовзі стали заручниками колективізації. Бідняки-активісти організовували колгосп, і їм сподобалася добротна садиба Горілих.

— Наклали у 1931 році на нас немилосердний податок, — згадує Іван Омелянович. — Думали, що Горілі не виплатять. Та батько сплатив. Вони принесли додатковий податок — довелося продати корову, кобилу, лошицю, кілька овець, свині. Розплатилися! Тоді сільське начальство ще обкладає господарство податком, який мали сплатити за десять днів. Але вже на третій день (а було це в листопаді) вигнали з хати, все розпродали за безцінь. А в сім’ї було десять душ. Куди йти? Пішли до материного брата. А його попередили: якщо не виженеш, то й тебе розкуркулимо. Потім ще жили у свояків. Аж доки нам не виділила кімнатку родина залізничника. Батькові не було місця, і він ходив ночувати по сусідах. У листопаді 1932 року ми приховали в яму зібрану картоплю, але навесні 1933-го, щойно її дістали, щоб просушити, хтось доніс голові сільради і той з комуністами прийшов її конфіскувати. Мати не давала, то керівник акції Плевако почав її штурляти. Я, одинадцятирічний, учепився у нього. Він повалив мене на землю і почав душити колінами. Активісти заарештували мене і матір та тримали в сільраді, доки нас не випустив якийсь уповноважений. Я, вже офіцер-орденоносець, у 1945 році, повернувшись до села, зустрівся на вулиці з тим Плеваком, він мав жалюгідний вигляд. І хоч я йому нічого не казав, подався невідомо куди із села...

Старший лейтенант Іван Горілий після війни вчителював у рідному селі, потім аж до пенсії працював на будівництві, навіть очолював одне з чернігівських будівельних підприємств. І досі ветеран щодня молиться за душі безвинно убієнних...»

… Так ось про примирення. – коли настала незалежна Україна, фронтовик Горілий перестав вдягати ордени і медалі і став носити тільки колодочки. «Бо там ідоли – Лєнін і Сталін». А 9 травня рвав у себе на дачі тюльпани і йшов до церкви молитися за своїх полеглих однополчан. Він не визнавав радянської патетики «Дня Побєди». Бо була це гірка перемога. Занадто гірка, щоб радіти.

…Кажуть, що треба об’єднатися і примиритися за прикладом іспанського генерала Франко. При цьому забувають, що іспанці об’єдналися навколо Іспанії, а не навколо Комінтерну Сталіна, який організовував там громадянську війну. І примирилися тільки після перемоги над заколотниками, над іспанським варіантом гібридної війни.

Василь ЧЕПУРНИЙ,
"Голос України"



Теги:Василь Чепурний, День пам'яті, Друга світова війна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar