реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Чернігівська "Просвіта" за медіа-кампанію про злочини мадярів

Прем'єр Угорщини Орбан сказанув, що Україна ніколи не виграє цю війну, тому, мовляв, треба сідати за стіл переговорів з путіним. Отримав, знать, таку відмашку від своїх хазяїв кремлівських. Але дивіться як змінилася риторика - уже розглядають варіант перемоги України. Її заперечення у устах Орбана ні про що не говорить, бо й Угорщина ніколи не перемагала: ні коли розпалась Австро- Угорська імперія, ні коли мадяри були з Гітлером заодно, ні коли загарбували Закарпаття, ні коли повстали проти комунії... Ні навіть тепер, коли героїчно заборонили провозити через свою територію зброю для України, а Україна й світ здвигнули плечима і обійшлися без гуляш-комунізму... Тепер -опа, яка несподіванка! - Угорщина уже не проти провозу, але українські дипломати відверто сміються: це, кажуть, щоб ви бігом путіну всі маршрути передали?!

Коли президенту США Рузвельту доповіли, що Угорщина оголосила їм війну, він здивовано перепитав де вона знаходиться. А тоді спитав - хто нею керує? Йому кажуть - адмірал Хорті. - Отже, Угорщина - морська держава? - перепитав Рузвельт. Відповіли, що ні. - Нічого тоді не розумію - сказав президент США. Дальшу долю Хорті і мадяр ви знаєте...

Але на Чернігівщині саме мадяри були найбільш жорстокими - про це свідчать спалення Корюківки, Єліного, Козарів та багатьох інших сіл і містечок. Проте про це мовчали, щоб не порушити дружбу кремлівської камарильї з гуляш-комунізмом Яноша Кадара. Воєнні ж злочини не мають терміну давності.

Тому зараз Костянтин Іванов, президент регіональної торгово- промислової палати, виступив з ініціативою медіа-кампанії щодо викриття злочинів мадяр проти українців у часі другої світової війни. Для цього є свідчення очевидців, є книга- дослідження Віктора Моренця про суд на мадярськими офіцерами і є потреба правди. Чернігівське товариство "Просвіта" імені Т.Шевченка готове взяти активну участь у цій кампанії.

...Пригадую, як Мирослав Дочинець, письменник із Закарпаття, виступаючи в Чернігові, сказав - і ви живете в сусідстві з ордою, і ми. І це одна й та сама орда.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Друга світова війна, злочини угорців, чернігівська Просвіта, Корюківка, Орбан, Василь Чепурний


Читайте також



Коментарі (0)
avatar