Чи можна розбагатіти на горіхах?
Незважаючи на проблеми із чорними схемами та горіховою «мафією», цікавість до вирощування цієї продукції в Україні залишається дуже високою, – ним хочуть займатися і досвідчені господарі, і початкуючі бізнесмени. Вони добре розуміють, що горіховий сад може стати як основним, так і додатковим видом заробітку, який дасть прибуток за деякий час – дерева вступають у активну фазу плодоношення на 7 рік після закладки.
Культура потребує не настільки багато догляду та знань, а попит на українську горіхову продукцію, як всередині країни, так і за її межами перевищує пропозицію. Додатковим фактором у "скарбничку" горіхової справи є ціна – світові ціни на горіхи останніми роками мають тренд до зростання, що "підігріває" інтерес до цієї культури.
За даними ФАО, які були оприлюднені відносно недавно – восени 2016 року, грецький горіх з 1 км2 може дати прибуток на рівні $500 тис., поступаючись лише вирощуванню коки ($37 млн), опійного маку ($6 млн), і залишивши далеко позаду такі усталені у нас культури як ріпак($60 тис) та сою ($72 тис).
Такі результати по прибутковості господарств цілком ймовірні. Приміром, в Україні, навіть за урожайності у три тони з гектара, та середній ціні реалізації у 120 грн (хоча подекуди вона вже сягає і 160 грн/кг), витратах на обслуговування саду на гектар у 14 тисяч гривень щорічно, можна отримати непогану прибутковість – на рівні 130 тисяч гривень кожного сезону, або 465% рентабельності культури. Зазначу, що завдяки вдалій системі зрошення українські горіхівники навчились отримувати навіть більше – до 8 тонн горіхів з гектара, що робить бізнес іще більш привабливим.
Якщо подивитися на структуру витрат при закладці садів, то основні кошти, а саме 52,4% коштів на закладку горіхового саду складають саджанці, на другому місці оплата праці – 17,6%, на третьому – оренда землі та поточні витрати – 11,2%. При цьому найменшу суму, а саме 2,3% горіхівники втрачають на оприскування садів.
Найбільшою помилкою початкуючих горіхівників стає неправильний вибір саджанців – через економію ресурсів люди починають намагатись знайти прийнятну за ціною альтернативу. На ринку є багато пропозицій саджанців як у Інтернеті, так і у розсадників сумнівної якості, тоді виникають ситуації, коли сад або взагалі не плодоносить, або дає мінімальну врожайність. Це великі капіталовкладення, тож підходити до вирощування горіха потрібно дуже відповідально. У деяких ситуаціях, краще просто не робити плантацію, якщо ви не маєте для цього часу або відвідної кількості грошей. Потрібно пам’ятати, що сертифікований саджанець від розсадника із стабільною репутацією – це потенціал врожайності саду. Економити можна, проте не варто.
Ну і наостанок про перспективи горіхівництва, і ціни на горіхову продукцію. За оцінками експертів ФАО, ЄС потребує додатково 100 тис. тонн волоських горіхів щороку. Зараз Україна займає 4 місце у Європі по виробництву горіха, і є лідером з експорту в Європі, тож нам потрібно утримувати ці позиції, і нарощувати свою присутність у інших країнах. Ціна лущеного горіха на світовому ринку складає 5-7 доларів, залежно від кольору, фракції та країни походження, не лущеного – до 2 доларів за кілограм.
Віталій Радько, директор Інституту горіхоплідних культур Агравері
Культура потребує не настільки багато догляду та знань, а попит на українську горіхову продукцію, як всередині країни, так і за її межами перевищує пропозицію. Додатковим фактором у "скарбничку" горіхової справи є ціна – світові ціни на горіхи останніми роками мають тренд до зростання, що "підігріває" інтерес до цієї культури.
За даними ФАО, які були оприлюднені відносно недавно – восени 2016 року, грецький горіх з 1 км2 може дати прибуток на рівні $500 тис., поступаючись лише вирощуванню коки ($37 млн), опійного маку ($6 млн), і залишивши далеко позаду такі усталені у нас культури як ріпак($60 тис) та сою ($72 тис).
Такі результати по прибутковості господарств цілком ймовірні. Приміром, в Україні, навіть за урожайності у три тони з гектара, та середній ціні реалізації у 120 грн (хоча подекуди вона вже сягає і 160 грн/кг), витратах на обслуговування саду на гектар у 14 тисяч гривень щорічно, можна отримати непогану прибутковість – на рівні 130 тисяч гривень кожного сезону, або 465% рентабельності культури. Зазначу, що завдяки вдалій системі зрошення українські горіхівники навчились отримувати навіть більше – до 8 тонн горіхів з гектара, що робить бізнес іще більш привабливим.
Якщо подивитися на структуру витрат при закладці садів, то основні кошти, а саме 52,4% коштів на закладку горіхового саду складають саджанці, на другому місці оплата праці – 17,6%, на третьому – оренда землі та поточні витрати – 11,2%. При цьому найменшу суму, а саме 2,3% горіхівники втрачають на оприскування садів.
Найбільшою помилкою початкуючих горіхівників стає неправильний вибір саджанців – через економію ресурсів люди починають намагатись знайти прийнятну за ціною альтернативу. На ринку є багато пропозицій саджанців як у Інтернеті, так і у розсадників сумнівної якості, тоді виникають ситуації, коли сад або взагалі не плодоносить, або дає мінімальну врожайність. Це великі капіталовкладення, тож підходити до вирощування горіха потрібно дуже відповідально. У деяких ситуаціях, краще просто не робити плантацію, якщо ви не маєте для цього часу або відвідної кількості грошей. Потрібно пам’ятати, що сертифікований саджанець від розсадника із стабільною репутацією – це потенціал врожайності саду. Економити можна, проте не варто.
Ну і наостанок про перспективи горіхівництва, і ціни на горіхову продукцію. За оцінками експертів ФАО, ЄС потребує додатково 100 тис. тонн волоських горіхів щороку. Зараз Україна займає 4 місце у Європі по виробництву горіха, і є лідером з експорту в Європі, тож нам потрібно утримувати ці позиції, і нарощувати свою присутність у інших країнах. Ціна лущеного горіха на світовому ринку складає 5-7 доларів, залежно від кольору, фракції та країни походження, не лущеного – до 2 доларів за кілограм.
Віталій Радько, директор Інституту горіхоплідних культур Агравері
Читайте також |
Коментарі (0) |