реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Чернігівський архиєпископ виступав на конференції у Вашингтоні

З 18 по 21 червня 2012 р. на запрошення організатора XVI богословської конференції «Оріентале Люмен» Джека Фігела та з благословення Святійшого Патріарха Філарета доцент КПБА архієпископ Чернігівський Євстратій взяв участь у роботі цієї конференції, яка проходила у столиці США м. Вашингтон, округ Колумбія.

«Оріентале Люмен» – регулярна богословська конференція, яка понад 15 років проводиться у м. Вашингтоні та у інших місцях, в т.ч. в Європі та Австралії, з метою спілкування ієрархів, духовенства і мирян Православної Церкви, Орієнтальних Церков (зокрема Вірменської і Коптської) та Католицької Церкви як латинської, так і східної традицій. Завдання конференції – бути місцем пізнання мирянами, духовенством та ієрархами передання Церкви, світло якої засяяло на Сході, та краще розуміти один одного. Початок регулярних конференцій було покладено після відомого документу папи Івана Павла II «Orientale Lumen», в якому він, серед іншого, закликав католиків латинської традиції до глибшого пізнання передання Східної Церкви.

Цього року доповідачами на конференції були ієрарх Константинопольського Патріархату митрополит Діоклійський Каліст (Уер) – відомий богослов і популяризатор Православ’я у західному світі, почесний професор Оксфордського університету; не менш відомий спеціаліст зі східної літургіки архімандрит Роберт Тафт (католик східного обряду); доктор монахиня Васса (Ларіна), РПЦЗ – професор літургіки Віденського університету; Фредеріка Метьюз-Грін – відомий у США журналіст і коментатор, парафіянка Антіохійського Патріархату, та інші. Модератором конференції був єпископ Джон-Майкл Ботеан – глава Румунської греко-католицької єпархії в США.

Окрім запрошених до виступу – так званих спікерів – у конференції взяли участь понад 70 мирян і священиків, які представляють різноманітні християнські релігійні групи Сполучених Штатів: православні різних юрисдикцій (Константинопольського, Антіохійського, Московського і Грузинського Патріархатів, Православної Церкви в Америці), греко-католики (української, русинської та румунської традицій), римокатолики, вірмено-григоріани.

Конференція складалася з трьох основних елементів – молитви, наукової частини та спілкування. Базовим місцем події став ретріт-хаус (дім для духовних роздумів) поруч з Католицьким університетом Америки. У каплиці дому відбулися молебень до Святого Духа перед початком роботи, вечірні послідування, у залі – наукова частина, а у трапезній – товариське спілкування.

Окрім цього у вівторок, 19 червня, всі учасники були присутні на православному богослужінні та прийнятті у храмі святих Петра і Павла (Антіохійського Патріархату), а у середу, 20 червня, – у русинському візантійсько-католицькому храмі Богоявлення. 21 червня в українській греко-католицькій національній каплиці було відслужено Акафіст до Пресвятої Богородиці.

Усі богослужіння та робота конференції відбувалися англійською мовою.

З виступів доповідачів слід відзначити наступні головні думки. Найперше, всі підкреслювали, що миряни – це і є тіло Церкви. Ця думка розглядалася і з точки зору участі у богослужінні, зокрема – літургії, і з точки зору сімейного, домашнього виховання.

Митрополит Каліст нагадав слова з послання ап. Петра про те, що всі віруючі є новим, царським священством, що виявляється у загальній участі всіх у літургії. «Таїнство хрещення вводить нас в це священство і накладає на всіх нас відповідний обов’язок» – зазначив митрополит.

Архімандрит Роберт Тафт підкреслив, що «Літургія покликана не до того, щоби на ній хліб і вино стали Тілом і Кров’ю Христовими, а до того, щоби ми стали Тілом Христовим». Сестра Васса (Ларіна) розповіла про досвід залучення всіх мирян до участі у богослужінні та наголосила на тому, що миряни під час літургії повинні бути не пасивними споглядачами, а активними учасниками служби, одним з традиційних засобів чого є всенародний спів літургії.

Після годинного виступу доповідача наступна година присвячувалася відповідям на питання і дискусії. Доповіді завжди викликали жваве обговорення.

Своїми думками щодо ролі мирян у житті Церкви поділився і архієпископ Євстратій, який надав для ознайомлення учасникам свою статтю «Угодно Духові Святому і нам…» у перекладі англійською мовою. Також владика активно спілкувався з присутніми, в тому числі з доповідачами – митрополитом Калістом, архімандритом Р. Тафтом, сестрою Вассою та іншими щодо сучасних проблем служіння вірних та на теми сучасного стану Православних Церков.

Після закінчення конференції архієпископ Євстратій ознайомився з визначними місцями Вашингтона, в тому числі православними храмами, вшанував пам’ять загиблого Президента США Джона Кеннеді на місці його поховання, мав можливість поспілкуватися на богословські теми з православними священиками, які звершують своє служіння у столиці Сполучених Штатів.

У неділю, 24 червня, архієпископ Євстратій взяв участь у богослужінні в одній з православних парафій, а ввечері відбув до України.

Офіційний сайт УПЦ Київського патріархату



Теги:Євстратій, Київський патріархат, Чернігівська єпархія, Вашингтон


Читайте також



Коментарі (0)
avatar