реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Чернігів очима німців та радянських фотографів. Відео. Фото.

"Чернігів у роки війни (1941-1943)" - книгу під такою назвою видав чернігівський історик Сергій Леп'явко. Перший наклад книги склав 600 примірників, частину з яких було передано в школи та бібліотеки міста.

Тираж цієї книги Сергію Леп’явку допоміг надрукувати Сергій Андрос. У виступі на представленні книги нардеп наголосив, що Велика Вітчизняна війна, саме так, на його думку, має називатися цей військовий конфлікт, є трагічною сторінкою нашої історії.
Коли почалась Радянсько-німецька війна, тисячі чернігівців пішли на фронт. 9 вересня 1941 р., після важких боїв, частини Червоної армії залишили Чернігів. Почався трагічний для його жителів час німецької окупації.
Бої за Чернігів почалися в середині вересня 1943 р. і здійснювалися силами 13-ої армії Центрального фронту. 21 вересня жителі міста, які залишилися живими, святкували своє визволення.

Війна перетворила Чернігів в суцільні руїни. Було повністю знищено 50 і сильно пошкоджено 57 промислових будівель, зруйновано залізничне господарство, електростанцію, радіовузол, телефонний зв’язок. В результаті військових дій місто лишилося 70 відсотків житлового фонду.


Німецька кінохроніка 1941 року. Зазоплення міста


Чернігів очима фотографів після звільнення радянськими військами

Олександр ЯСЕНЧУК




Теги:1941, ІІ WW, німці, Чернігів


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Час німецької окупації був кращим за час російської окупації -- люди почали навіть співати і наїлися хліба (особливо в селах). А євреї та інші комуністи всі з міста повтікали -- лишились українці. Так що для нас то була війна німецько- радянська, але аж ніяк не вітчизняна.
avatar
2
"Під час німецької окупації – люди почали навіть співати і наїлися хліба"

А вот нынче – ОПІР, КУН, «Тризуб» і «Студентська Свобода» пиво предлагают за красный флаг – тоже неплохо. (http://siver.com.ua/news/za_chervonij_prapor_2_litra_soku/2011-05-08-7893)

avatar