реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Під пам'ятником борцям за Україну - німці?

75 років по завершенні Другої світової війни у Чернігові поховання німецьких та радянських вояків знаходяться поруч, а над їхніми могилами - пам'ятник борцям за незалежність України.
За роки Другої Світової війни Чернігів був на три чверті зруйнований німецькими військами. Він увійшов до десяти найбільш зруйнованих міст Радянського Союзу. Місто постало з руїн, але на згадку про минуле лишилися численні поховання німецьких вояків.

Вони є і в історичній частині Чернігова, де також розташовані пам‘ятні знаки героям Радянського Союзу, визволителям міста від німецько-фашистських загарбників, а також пам‘ятний знак Борцям за волю України. Він розташований на пагорбі прямо при в‘їзді в Чернігів біля Єкатерининської церкви.

Цей храм побудували свого часу на честь перемоги козацьких військ – тому у 1992 році для пам‘ятного знаку обрали саме це місце. Лише потім організаторам стало відомо, що саме тут, біля церкви, на місці, де встановлений символічний пам‘ятний знак Борцям за волю України, в роки війни могли ховати німецьких офіцерів.

Хоча офіційно територію біля храму не досліджували, місцеві науковці схильні вважати, що могили німецьких офіцерів знаходяться саме біля Єкатерининської церкви - каже вчений секретар національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів Стародавній" Сергій Черняков.

"Ніхто на цьому місці не проводив розкопок. І чи дійсно є там поховання? Хоча знаємо за розповідями старожилів, що поряд з Катерининською церквою було поховання німців."

Чернігівський краєзнавець Герард Кузнєцов свого часу розмовляв із людьми, які знали напевно, що при в‘їзді в місто були таки поховання німців:

"У 1943 році, коли місто визволили, там було розстріляно сім есесівців. У тому числі і один генерал. Про це мені розповів колишній начальник карного розшуку Микола Андрейченко, нині вже покійний. А йому про це сказав його товариш по службі полковник Іванов, який теж працював в МВД, але в роки війни одразу після звільнення Чернігова він служив у нашій війсьйковій комендатурі – і він свідок того розстрілу."

Пам‘ятний знак Борцям за волю України – це насправді кам‘яна брила, яку 18 років тому місцеві активісти вночі привезли від Чернігівського будинку офіцерів до церкви.

Зробили це в рамках святкування ювілею ОУН-УПА. А оскільки тодішня влада не надто приязно ставилася до таких акцій, то все відбувалося навіофіційно.

Наступного дня, як розповідає Сергій Черняков, пам‘ятний знак урочисто відкрили та навіть освятили.

"Кожен бажаючий – було домовлено із військкоматом – міг прийняти там присягу на вірність Україні. Я особисто там приймав присягу. Хоча в мене була радянська присяга. Це було дуже урочисто."

"Так треба дізнатись – лежать вони там чи ні. Тому що це ганьба – ось Алея Героїв – і на тобі – есесівці поховані. А ще там пам‘ятник борцям за волю поставили. Нічого собі борці за волю України!"
Герард Кузнєцов, чернігівський краєзнавець
Сьогодні представники чернігівської влади – як міста так і області – регулярно на свята приносять квіти саме до цього пам‘ятного знаку. Герард Кузнєцов каже, що звертався до чиновників із проханням все ж таки дослідити, чи були на тому місці німецькі поховання. Але офіційних розкопок так ніхто і не провів:

"Трибунали ж були, судили – це ж справа не одного дня. Десь є документи. Так треба дізнатись – лежать вони там чи ні. Тому що це ганьба – ось Алея Героїв – і на тобі – есесівці поховані. А ще там пам‘ятник борцям за волю поставили. Нічого собі борці за волю України!"

Пагорб при в‘їзді у місто – це не єдине суперечливе місце в Чернігові. Науковці розповідають, наприклад, що і біля Меморіалу Слави, де горить вічний вогонь – теж були поховані німці.

А один з районів міста повністю побудований на кладовищі німецьких військових. Є в Чернігові і цілком легальний німецький цвинтар, де ховали вже після визволення Чернігова військовополоненних з трьох таборів, які на той час існували в місті.
Олена Сидоренко
--------------------------------------------------------------------------------

http://www.bbc.co.uk/ukrainian/news/2010/09/100903_ww2_chernihiv_memorial_az.shtml




Теги:С.Черняков, німці, Чернігів, невідома Україна


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Якщо п. Олена не знає, то Герард Кузнєцов точно знає, що там, біля Катерининської церкви, взагалі був церковний цвинтар. І знесений він комуністами, і на його місці влаштований танцмайданчик! Ось із цього треба починати, а не з німців.
avatar