реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Чернігів – Київ: веб-зустріч «Живі, поки пам’ятаємо» до Дня Пам’яті захисників України

27 серпня Чернігівський обласний молодіжний центр спільно з Українським інститутом національної пам’яті та спільнотою учасників бойових дій в російсько-українській війні Чернігівщини провели вебнар «Живі, поки пам’ятаємо» за участю представників Уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій та військовослужбовців Збройних Сил до Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

День пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України відзначається 29 серпня – саме в цей день у 2014 році, в ході російсько-української війни та Іловайської операції відбувся потужний прорив української групи військ з російського оточення, де проявився масовий героїзм добровольців і військових. Ціною власного життя вони зупинили навалу окупантів.
Наскільки осмислено вже їхній подвиг?

З чого і як формується історична пам’ять суспільства?
Учасники дискусії шукали відповіді на ці запитання.

За словами Сергія Бутка, представника Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області, день пам’яті є шаною Захисників України – від часів Русі, Гетьманщини, нашої державності в часи Української революції 1917-1921 років, Карпатської України 1939 року, УПА і сучасної російсько-української війни.
«Символом цього дня за ініціативою учасників російсько-української війни став сонях. Соняшниковими полями проривалися наші воїни, соняшник прикривав знесилений та поранених, ставав останнім прихистком для загиблих. І водночас, обвуглений сонях – це символ відродження та нескореності. Про це має знати все суспільство», - наголосив представник Інституту національної пам’яті.

Як дуже влучно зазначила Наталя Зарецька, завідувачка відділом забезпечення діяльності Уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій, Іловайська операція стала потужним символом незалежності та готовності за неї боротися.

«Пам’ять – це місточок між минулим та майбутнім. Минуле надихає нас досвідом, дає опору та підтримку. Майбутнє – надає сенс та сили для руху вперед», - означала пані Зарецька.

Олена Нагорна, офіцер-психолог Збройних Сил України наголосила на важливості розуміння тези, що армія, суспільство та держава – єдині. «Це не просто спільний рух в одному напрямку, а глибока відповідальність як за минуле, так і наслідки сьогодення, тож, відповідно, і за майбутнє», - сказала пані Нагорна.

Павло Славинський, модератор заходу, учасник бойових дій в російсько-українській війні, психолог впевнений, що набуття подіями та символами сьогодення дадуть можливість більш чітко сформувати перспективи руху та розвитку. Причому, важливо не тільки на загальнодержавному рівні, а й на рівні територіальних громад та спільнот.
За результатами зустрічі було вирішено започаткувати на базі Чернігівського обласного молодіжного центру у взаємодії з представництвом Українського інститутом національної пам’яті у Чернігівській області формування «Банку ідей та пропозиції» щодо вшанування захисників держави та підвищення рівня громадянської свідомості у місцевій громаді.

Анастасія ГОРШКОВА,
Чернігівський обласний молодіжний центр



Теги:Чернігівський молодіжний центр, російсько - українська війна, День пам'яті, Іловайськ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar