реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Білоруси шукали прихильників регіональної мови. Не знайшли...

Білоруське Європейське радіо розбиралося чи підтримують українці запровадження регіональної мови.

Після прийняття Закону України «Про засади мовної політики» українські міські ради переважно південної та східної частин України почали "легалізовувати" російську мову й надавати їй статус регіональної. Деякі регіони, які вже надали російській мові регіональний статус зможуть вести нею діловодство, судочинство, а також застосовувати регіональну мову в телевізійному мовленні. А скоро в деяких областях поряд з українською доведеться болгарській, польській а, можливо й угорській мові надавати регіональний статус.

Правда, з введенням в дію закона України «Про засади мовної політики» погоджуються не всі. Так як вважають, що единим його результатом стане придушення або по крайній мірі обмеження единої державної мови, української, за рахунок російської мови.


"Бачимо, як в деяких українських областях вже прийнято рішення про застосування в якості регіональної мови російську. Люди є заручниками большості, яка створена у Верховній Раді України. Посилання авторів закона на міжнародне законодавство зовсім не правильне. У зв’язку з тим, що у нас російська мова не є такою яка зникає", — розказує Білоруському европейському радіо народний депутат України від партії «Батьківщина» Юрій Одарченко, він один з тих, хто голосував проти" закона України «Про засади мовної політики»".

За його словами, закон приймався з багаточисленними порушеннями. При цьому вже зараз в адміністративних судах знаходятся скарги.

"Я впевнений, що сьогодні українців не влаштовує прийняття цього закону. Большість українців за опитуваннями не підтримують прийняття цього закону. А як може бути ? Ну, у Вас, в Білорусії, звичайно... ми не хочемо, щоб було так, як у Вас. Нам не подобається так. В том числі, й те, що сталося з державною мовою. Вона зникає у Вас по суті", — продовжує народний депутат України від партії «Батьківщина» Юрій Одарченко.

Болгари Одеської області теж звернулись в суд. Вони вимагають надання болгарській мові регіональний статус. Проти надання російській мові регіонального статусу висловилися в м. Ніжині.

"Згідно опитування, якке було проведено в 2011 році, 70 % громадян висловились за те, щоб українська мова була єдиною державною. Я думаю, що більшість і в Чернігівській області висловились би за те, що українська мова повинна бути єдиною державною мовою на території не тільки області, але й на території всієї України", — говорить депутат Ніжинської міської ради Багрінцев Максим з фракції "Батьківщина". Саме він в Ніжинській міській раді запропонував прийняти рішення про те, що державною мовою на території м. Ніжина є українська.


Спілкувався журналіст білоруського Європейського радіо
Олесь КІЛІНКЕВИЧ

Детальніше: http://euroradio.fm/ru/report/ukrainskiy-deputat-ne-hotim-chtoby-s-nashim-yazykom-stalo-tak-kak-s-belorus-121459






Теги:українська мова, Ніжин, регіональна мова, Україна - Білорусь


Читайте також



Коментарі (0)
avatar