реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Підсудний мер проти української мови

17 серпня на 30 сесії Ніжинська міська рада одностайно ухвалила рішення про затвердження української мови як єдиної державної на території громади м. Ніжина. У прийнятому рішенні зазначенно, що Ніжинська міська ради буде сприяти вільному розвитку та функціонуванню української мови в усіх сферах життя на території м. Ніжина.

Депутати прийняли таке рішення для того, щоб унеможливити надання російській мові регіонального статусу. Депутати Ніжинської міської ради закликали послідувати такому прикладу й інші міські ради на всій території України.

Проте міський голова Ніжина М. Приходько на минулому тижні заявив, що він категорично не буде підписувати дане рішення й ветуватиме його тому, що, як він говорить, у нього своя позиція. Але яка вона -- ніхто не знає. Згідно закону про місцеве самоврядування рішення, ухвалені міською радою, повинні виконуватися всіма мешканцями громади й мером також.

Депутати Ніжинської міської ради заявили, що мова для кожного народу це той головний чинник державності, який ідентифікує людей, які живуть в даній державі, як націю, а державу, як державу. Без мови ніколи не буде існувати держави й нації.
Також, депутати заявили, що ми не дамо меру Ніжина поглиблювати розкол України, принижувати національну гідність та вчиняти вакханалію й безчинство.

Депутати висловили думку, що вони обов’язково подолають вето й ухвалять рішення. Депутати Ніжинської міської ради назвали дії мера Ніжина М. Приходька такими, що підпадають під ознаки складу злочину згідно ст. 108 Кримінального кодексу України, в якій мова йде про дії, спрямовані до повалення конституційного ладу України та ст. 111 Кримінального кодексу України "державна зрада України".

Депутати Ніжинської міської ради вже направили депутатське звернення до Генеральної прокуратури України та до обласної прокуратури з вимогою розібратися в ситуації та притягнути мера м. Ніжина М. Приходька до кримінальної відповідальності.

Максим БАГРІНЦЕВ, депутат Ніжинської міської ради



Теги:українська мова, Ніжин, регіональна мова


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Максим БАГРІНЦЕВ ты какой то озабоченный...как шавка кидаешься на человека..виноват не виноват пускай суд решает...скок можно гавкать...
avatar
2
Така поведінка міського голови свідчить яке у нас народовладдя. Це тому, що повноважень у міських голів більше, ніж в усіх депутатів ради. До того ж державна вертикаль влади не поширює пряму дію на місцеве "самовладування". Цим і пояснюється "парад регіональної мови" в деяких обласних містах. Бо адмінвідповідальності ніякої, а за сепаратизм у нас ще нікого до кримінальної відповідальності не притягали. Ніжинські депутати пробують створити прецендент.
avatar