реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Про візит Тараса Кременя до Ніжина

У Ніжині перебував з робочим візитом Уповноважений захисту державної мови Тарас Кремінь.
4 лютого Ніжинська міська рада в присутності Уповноваженого першою в Україні ухвалила рішення
«Про затвердження Програму розвитку та функціонування української мови в закладах освіти у 2021 році «Сильна мова - успішна держава».

За дорученням міського голови Олександра Кодоли проводиться масштабна робота з розробки Програми розвитку та функціонування української мови в усіх сферах життєдіяльності Ніжинської громади.

Цю Програму буде розроблено на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2020 р. № 1585-р Про затвердження плану заходів з реалізації першого етапу (до 2022 року) Стратегії популяризації української мови до 2030 року “Сильна мова - успішна держава”.

Щодо самої Програми розвитку та функціонування української мови в закладах освіти міста, то її ніяк не взяти за взірець. Школа це найбільш консервативна ланка гуманітарної сфери. Тут потрібне ідеологічне забезпечення функціонування української мови як державної. Національно-патріотичний аспект Програми непевний: не згадано і не залучено до виховного процесу учасників російсько-української війни, помилково подано назву Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою, співробітництво з яким передбачено, заплановано обмін досвідом з письменницею, серед персонажів творів якої українських патріотів не знайти. Залишається фольклористична парадигма подачі української мови, а не як сучасного комунікативного засобу, яким мала б стати наша мова як найпотужніша серед слов’янських мов. П.5 рішення це нонсенс. Чи випадковість? Контролювати виконання Програми має гуманітарна комісія, а не фінансова. З огляду лише на ці зауваження бажано ретельніше поставитися до підготовки загальноміської Програми розвитку та функціонування української мови. Зокрема, треба виділити фінансування для залучених фахових розробників і експертів. У цьому й полягає завдання депутатів - залучати спеціалістів, щоб готувати якісні рішення.

Та врешті-решт можна було б тільки аплодувати разом з депутатами міської ради такій події, коли б не кілька "але":

а) з проєктом Програми громадськість не могла ознайомитися навіть уже після її прийняття;

б) Уповноважений не спілкувався з громадськими активістами, які переймаються станом функціонуванням державної мови у місті;

в) у зовнішній рекламі міста чимало порушень закону про функціонування державної мови.

На це б звернули увагу Уповноваженого громадські активісти. Попередня влада міста реагувала відписками на зауваження щодо мовних порушень, а нинішня ще й перебільшує, стверджуючи, що “Ніжин – місто патріотів”.

Щоб так було ще працювати й працювати всією громадою.
БФ "Ніжен"



Теги:Просвіта, Ніжин, українська мова, Тарас Кремінь, БФ Ніжен


Читайте також



Коментарі (0)
avatar