реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Безкоштовна освіта? Ні, не чули!

Гарантована ст. 53 Конституції безкоштовна дошкільна та загальна освіта в Україні перетворилася на джерело корупції та головний біль для батьків.

«Демократичний Альянс» у Чернігові розбирається, які суми обертаються у сфері дошкільного та шкільного виховання, кому дістаються батьківські гроші та чому «дитячі» корупціонери залишаються безкарними.

Як доречно назвати сотні, а то й тисячі гривень, які керівництво навчальних закладів вимагає у батьків за прийом дитини в садок? Або як назвати щомісячні сплати обов’язкових благодійних внесків у школах та садках? Офіційні освітяни говорять про добровільну допомогу та підтримку навчального закладу, але ми думаємо по-іншому і готові говорити про це відкрито.

Відкрите порушення чинного законодавства

Своє розслідування розпочали із отриманням інформації про використання коштів ДНЗ (дошкільними навчальними закладами) та ЗНЗ (загальноосвітніми навчальними закладами), отриманими у вигляді благодійних внесків. Дана ситуація пов’язана з фактами порушення прав дітей та учнівської молоді на доступність та безоплатність освіти, зокрема, примусовим збиранням в окремих дошкільних та загальноосвітніх закладах коштів на проведення різноманітних заходів.

Згідно законодавства України про благодійну діяльність та благодійні організації прийом благодійних внесків від фізичних і юридичних осіб відбувається виключно на добровільній основі відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 4 серпня 2000 р. № 1222 (із змінами) «Про затвердження Порядку отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров'я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування» з обов'язковим оформленням відповідної документації та відображенням у бухгалтерському обліку.

В свою чергу, із відповіді від Управляння освіти ми дізналися, що благодійні фонди в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах міста Чернігова відсутні. Благодійні внески для потреб вищезазначених установ перераховуються на розрахункові рахунки Управління освіти Чернігівської міської ради, відкриті в органах державного казначейства.

Проста арифметика

Доки чиновники скаржаться на нестачу коштів, саме батьки стають «дійними коровами» – так мовити спонсорами державних дитсадків. За рік сума так званих внесків на ремонти та інші потреби сягає кількох тисяч гривень. Візьмемо для розрахунку одну із чернігівських шкіл, де всього 28 класів (1-9 класи – А,Б,В; 10,11 – А,Б). У кожному класі беремо в середньому по 25 учнів, тобто всього в школі навчається приблизно 700 учнів. За словами батьків, на початку кожного року кожен учень має сплатити 60 грн на ремонт, а в деяких випадках й більше. Тобто сума, яку повинна отримати школа в якості благодійних внесків, складає 42 000 грн в рік, тобто з одного класу − 1500 грн. Всього загальноосвітніх навчальних закладів у Чернігові нараховується до 30. Отже, логічний висновок можна зробити такий, що в рік зі всіх шкіл надходить 1 260 000 грн благодійних внесків, не рахуючи збір грошей із батьків на інші потреби. І це тільки зі шкіл і тільки на загальнообов’язкові витрати ремонту. На установку пластикових вікон, наприклад, батьки здають гроші окремо. Чи можна за ці кошти відремонтувати школу?

Для порівняння подивимось, які цифри нам надали з Управління освіти Чернігівської міської ради про використання коштів, отриманих від благодійних внесків за 2012-2014 роки. Отже, із даних розрахунків видно, що 166 949,04 грн було витрачено в 2012 році на придбання різноманітного обладнання, матеріалу та оплату послуг ДНЗ та ЗНЗ. Із них: 130934,57 грн витратили на придбання будівельних та господарських матеріалів, 18778,87 грн – на повірку лічильників та поточний ремонт, 17235,6 грн – придбання холодильного обладнання, комп’ютерної техніки і музичного обладнання. Ця сума йде з розрахунку на всі дитячі садки і школи. Тобто з одного навчального заклад за даними управління надходить приблизно 2100 грн благодійних внесків (інші дані дивіться в додатку, наданому Управлінням освіти). Суттєва різниця: 2 100грн і 42 000грн. Чи не так?

Звернення до прокуратури

Вважаємо, що наявність подібних порушень свідчить про персональну безвідповідальність керівників місцевих органів Управління освіти і навчальних закладів, недостатній контроль за діяльністю посадових осіб з боку міської ради. В зв’язку з цим ми звернулися до прокуратури Чернігівської області з проханням провести перевірку щодо протиправних дій посадових осіб Управління освіти Чернігівської міської ради під час отримання благодійних внесків для потреб дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів м. Чернігова, бездіяльності щодо створення благодійних фондів у зазначених закладах та розпочати розслдування щодо вчиненого кримінального правопорушення.

У статті 53 Конституції України чітко зазначено: кожен має право на освіту. Зокрема, держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної та шкільної освіти. На жаль, сьогодні дану статтю Основного Закону України не виконують. Сьогодні ж ми спостерігаємо картину: дитяче виховання перетворилося на бізнес, а система дошкільного виховання – на корупційний спрут, у який втягнуті і чиновники, і прості працівники навчальних закладів.

Ми усвідомлюємо складну ситуацію навчальних закладів. Але вся допомога, якщо вона необхідна, має бути сугубо добровільною і максимально прозорою. Чеки, квитанції, звіти та потреби можна легко оприлюднювати в мережі на загальне ознайомлення. Таким чином формуватиметься довіра батьків і суспільства. Саме таких змін і прагнемо!»

Команда «Демократичного Альянсу» продовжує розпочате розслідування і буде робити все можливе, щоб зміни, які всі очікують, таки почали втілюватись. Також просимо всіх, хто має будь-яку інформацію щодо корупційних діянь в шкільній та дошкільній освіті, або маєте бажання змінювати систему, звертатися за контактним номером телефону: (097) 606-70-96.
Разом зробимо більше і краще!

Тетяна РОМАНОВА,
голова Чернігівської міської організації
ПП «Демократичний Альянс»



Теги:Демальянс, Корупція, побори у дитсадках, Чернігівська міська рада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar