реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

95 українців визволено з російського полону

У п'ятницю, 18 жовтня, Україна повернула з полону 95 військових. Це захисники Донеччини, Харківщини, Київщини, Чернігівщини, Херсонщини. За інформацію Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, особливість нового обміну в тому, що додому повернулися українці, які отримали так звані «вироки» псевдосудової системи окупантів. Зокрема, 28 захисників були «засуджені» до тривалих термінів, а 20 – отримали довічне ув’язнення.

Обмін відбувся за посередництва Об'єднаних Арабських Еміратів. «Серед звільнених з полону сьогодні нацгвардійці, військові моряки, воїни ЗСУ, прикордонники та представники інших підрозділів Сил безпеки та оборони. Серед звільнених 69 солдатів та сержантів та 26 офіцерів», – повідомляє Координаційний штаб.

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець розповів, що військові потребують фізичної та психологічної реабілітації.

«Більшість українців повертаються з пораненнями та захворюваннями. Щоб зафіксувати стан захисників, на місці обміну перебувають працівники Офісу омбудсмана. Вони також інформують оборонців про їхні права надалі, зокрема на реабілітацію, соціальну та медичну допомогу», – написав Лубінець.

Він додав, що це 58-й обмін військовополоненими. За інформацією омбудсмана, з початку повномасштабного вторгнення додому з полону повернулося 3767 українців.

Зазначимо, що у межах обміну додому повернувся 47-річний правозахисник та журналіст Максим Буткевич. Він як доброволець долучився до ЗСУ у березні 2022 року, а в червні 2022 року потрапив у російський полон. У березні 2023 року окупаційний суд виніс вирок Буткевичу – 13 років позбавлення волі. Військовий розповів hromadske, що про обмін дізнався випадково.

«Ще не до кінця зрозумів, що це сталося. Це дуже несподівано, але дуже очікувано. Я приїхав з колонії, де перебувають понад 40 засуджених за сфабрикованими справами військовополонених. Дуже важливо, щоб вони дізналися, що ми приїхали. Бо ми такі перші засуджені військовополонені з Луганської колонії. Думаю, що їм буде легше, якщо вони знатимуть, що обмін відбувається. Я майже щасливий», – сказав Буткевич.

Також відомо, що з полону звільнили азовця Андрія Богдана, повідомляє Суспільне. Військовий родом з Ковеля, що на Волині. З лютого 2022 року він захищав Маріуполь та був оборонцем «Азовсталі». Востаннє військовий виходив на зв'язок 15 травня 2022 року з Маріуполя, а у серпня 2023 року стало відомо, що окупаційний «суд» в Донецьку засудив Андрія Богдана до 25 років колонії. Батько захисника, який був військовим 10 окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс», помер 27 жовтня 2023 року у лікарні внаслідок тяжких травм після поранення на фронті.

Захід. нет



Теги:Україна - ОАЕ, військовополонені, російсько - українська війна


Читайте також






Коментарі (0)
avatar