реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

З контрабандою боротимуться спільно

Щоб посилити протидію незаконному обігу спирту, алкогольної та тютюнової продукції, зокрема переправленню таких товарів через кордон, в Державній податковій адміністрації області відбулася нарада за участю представників місцевих правоохоронних та контролюючих органів, а також представників Гомельської області Республіки Білорусь та Брянської області Російської Федерації.
У кожній країні структури, які займаються виявленням злочинів у податковій сфері, мають свої професійні особливості і навіть підпорядкування. Приміром, у Республіці Білорусь ці функції покладені на службу фінансових розслідувань комітету державного контролю, а у Російській Федерації – на підрозділи економічної безпеки Міністерства внутрішніх справ.
Голова ДПА в області Валентин Осипенко розповів про структуру та особливості роботи податкової міліції Чернігівщини. До речі, він особисто сімнадцять років відпрацював в управлінні внутрішніх справ, а потім очолював податкову міліцію з часу її створення, тому добре обізнаний в тонкощах розслідування економічних злочинів. Тож особливий акцент зробив на відмінностях нашої податкової міліції, приміром зазначив, що вона входить до складу податкової служби області, а її безпосередній керівник Сергій Христич - ще й перший заступник голови. У складі податкової міліції як атестовані, так і цивільні працівники. Інформуючи про напрацювання податкової міліції щодо викриття злочинів у сфері незаконного обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів, Валентин Осипенко навів один з останніх фактів затримання 10 тонн підпільного спирту.
Серед пріоритетних напрямків роботи податкової служби Чернігівщини поряд з викриттям схем мінімізації податкових зобов’язань - також ліквідація каналів контрабандного надходження на територію України товарно-матеріальних цінностей, в тому числі і підакцизних товарів.
Через ділянку державного кордону довжиною 408 км, яку контролює податкова міліція, протягом першого кварталу найчастіше контрабандно імпортувалися з Білорусі, Росії та Прибалтики нафтопродукти, папір, морепродукти та хімікати, експортувалися до Західної Європи та країн СНД – металопрокат, вироби з металу тощо. Серед незаконних транзитних перевезень – промислове обладнання, меблі та косметичні вироби з Європи і Росії, а також сільськогосподарська та винна продукція з Молдови і Білорусі.
Аналіз оперативних матеріалів та кримінальних справ свідчить, щоб незаконно переправити товар через кордон, найчастіше використовують такі схеми, як декларування товарів на фіктивні фірми, псевдотранзит, внесення недостовірних даних до декларації, зокрема, зміна найменування та коду товару, приховування товару від митного контролю, надання підроблених сертифікатів, ввезення забороненого товару або ж ввезення товару поза митними пунктами.
Протягом першого кварталу спільно з Чернігівською митницею вилучено незаконно ввезених на територію України товарів на суму 996 тисяч гривень.
Оскільки ціни на тютюнову та алкогольну продукцію в Україні, Росії та Білорусі суттєво не відрізняються, тому торік та в першому кварталі цього року випадки контрабандних перевезень такої продукції траплялися нечасто.
Але нещодавні законодавчі зміни щодо ставок акцизного збору вплинуть на подорожчання алкогольної та тютюнової продукції в Україні, тому виникає занепокоєння, чи не призведе це до збільшення обсягів контрабанди.
Характеризуючи алкогольний та тютюновий ринок Чернігівщини, начальник регіонального департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів ДПА України в Чернігівській області Анатолій Гродзіцький зазначив, що в Україні 67 суб’єктів мають ліцензії на виробництво спирту і 10 - на виробництво тютюнових виробів. Раніше третину обсягів тютюнового ринку забезпечувала Чернігівщина, нині її частка трохи зменшилася. В області є 7 спиртових заводів, але їхні потужності задіяні частково і за рік виробляється лише 1 мільйон декалітрів спирту. Також щомісячно випускалося 14-15 тисяч декалітрів горілчаних виробів, але останнім часом обсяги зменшилися. На 200 одиниць скоротилася й роздрібна мережа торгівлі алкогольними та тютюновими виробами.
З підвищенням ставок акцизного збору вартість акцизу півлітрової пляшки сорокоградусної горілки з 3 грн. 20 коп. збільшиться до 4 грн.30 коп. Подорожчають і тютюнові вироби. Але, якщо врахувати, що, приміром в Америці, в пачці цигарок акцизний збір становить 1 долар, то у вітчизняного тютюнового ринку ще є резерви для подорожчання.
Про стан справ на алкогольному та тютюновому ринках розповіли й представники сусідніх держав. Начальник управління департаменту фінансових розслідувань комітету державного контролю по Гомельській області Республіки Білорусь Віктор Костюченко зазначив, що у них алкогольні вироби набагато дорожчі, тому після підвищення цін в Україні не варто очікувати від них потоку контрабанди. У свою чергу начальник управління з податкових злочинів управління внутрішніх справ по Брянській області МВС Росії Володимир Берестнєв зазначив, що і після подорожчання горілчана продукція буде ввозитися з України до Росії. Протягом першого кварталу офіційно через митницю до Росії ввезено 25 мільйонів літрів української горілчаної продукції. Щодо контрабанди, то це - невеликі партії. І не з Чернігівської області. При перетині російсько-білоруського кордону використовуються схеми ухилення від сплати ПДВ – надаються фіктивні документи нібито цей податок сплачений в іншій країні.
Оскільки питання контрабандного переміщення алкогольної та тютюнової продукції актуальні для всіх сусідніх держав, то представники контролюючих структур обговорили заходи протидії. Раніше була укладена домовленість щодо взаємодії, яка надає можливість оперативно обмінюватися інформацією. А згідно з протоколом цієї робочої зустрічі прийнято рішення розробити проект плану проведення спільних оперативних заходів для запобігання злочинності в сфері незаконного відшкодування ПДВ, оперативного обміну інформацією за фактами виявлення незаконного переміщення алкогольної та тютюнової продукції, а також у сфері боротьби з незаконними схемами мінімізації податкових зобов’язань з використанням фірм-нерезидентів.
Представники трьох країн запевнили, що всіляко сприятимуть один одному у розкритті економічних злочинів.
Участь у нараді також взяли представники прокуратури Чернігівської області, УСБУ в Чернігівській області, УМВС України в Чернігівській області, Чернігівського прикордонного загону, Чернігівської та Новгород-Сіверської митниць.

Лідія Фальчевська,
начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та
звернень громадян ДПА в Чернігівській області.






Коментарі (0)
avatar