реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

Чи потрібні наукові розробки сільськогосподарським товаровиробникам Чернігівщини?

Більшість розробок науковців Чернігівської області не знаходять практичного застосування в сільському господарстві.
Це засвідчили результати аудиторського дослідження ефективності використання коштів державного бюджету на фундаментальні дослідження, прикладні наукові та науково-технічні розробки за 2005-2008 роки, проведене спеціалістами контрольно-ревізійного управління в області.
Зокрема, аудитори встановили, що з 19 завершених у 2005 році науково-дослідних робіт Інституту сільськогосподарської мікробіології вдалося впровадити результати лише 9 робіт. А Чернігівський інститут агропромислового виробництва з 26 завершених наукових робіт знайшов практичне застосування лише 5-ьом.
Спеціалісти пов’язують це з низьким розвитком ринкових механізмів впровадження інновацій в аграрній сфері економіки регіону, низькою платоспроможністю сільських товаровиробників і не розумінням економічної вигідності та доцільності використання новітніх технологій для підвищення продуктивності сільськогосподарських культур.
Дослідження, проведені Інститутом сільськогосподарської мікробіології, засвідчили, що біопрепарати використовують не більше 5% сільськогосподарських товаровиробників України.
За відсутності вітчизняного промислового виробництва біопрепаратів (Київський завод бактеріальних препаратів ліквідовано в середині 90-х рр.) активізується імпорт даної продукції з інших країн.
Останнім часом виробництвом мікробних препаратів почали займатися окремі комерційні структури. Проте, низька якість препаратів, виготовлених у неналежних умовах без наукового супроводу розробок, не забезпечує відповідної віддачі й може лише дискредитувати їх реальну ефективність.
Чернігівським інститутом агропромислового виробництва укладались ліцензійні договори на впровадження елітних сортів насіння. Але є випадки, коли після укладання угоди підприємство не займається впровадженням у зв’язку зі зміною виробничої програми та нестачею коштів. А по договорах, які діють, відсутній належний контроль за надходженням платежів.
Наприклад, тільки за одним із ліцензійних договорів сума недоотриманих коштів становила 61,6 тис. грн. Аналогічна ситуація за іншими ліцензійними договорами.
Між тим інформація сільськогосподарських підприємств, які дійсно займалися впровадженням науково-технічної продукції, свідчить про позитивні результати. Обсяг виробленої продукції зростає в середньому на 12,4%, а середня собівартість продукції зменшується в середньому на 11,1%.
За результатами аудиторського дослідження спеціалісти КРУ підготували низку пропозицій як на місцевому, так і на державному рівні.

Тетяна ГРЕЧКО,
заступник начальника відділу аудиту бюджетних програм та місцевих бюджетів КРУ в Чернігівській області






Коментарі (0)
avatar