реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

МАЙЖЕ У ВСІХ ГАЛУЗЯХ ЕКОНОМІКИ ОБЛАСТІ СПОСТЕРІГАЄТЬСЯ ЗМЕНШЕННЯ ВИРОБНИЧОГО ТРАВМАТИЗМУ

Цього року відзначення Всесвітнього дня охорони праці співпало з 90 річчям з часу створення Міжнародної організації праці (МОП). З цієї нагоди Теруправління Держгірпромнагляду по Чернігівській області спільно з Федерацією профспілкових організацій Чернігівської області провели засідання за круглим столом на тему ”Стан охорони праці та промислової безпеки на підприємствах області та шляхи його забезпечення в умовах економічної кризи”. За рекомендацією МОП у 2009 році цей захід був проведений під девізом «Життя та здоров’я на робочому місці – основне право людини». Участь в засіданні взяли близько 60 осіб із числа представників державних наглядових органів, профспілок, організацій роботодавців та керівників служб охорони праці підприємств області.
За інформацією Федерації профспілкових організації області, яку озвучив її голова Микола Богдан, разом з позитивними зрушеннями в сфері охорони праці мають місце численні проблеми. Так, на 1158 підприємствах (69,4% від загальної кількості промислових об'єктів) понад 10,9 тис. робітників працюють в умовах, що не відповідають санітарно-гігієнічним вимогам. На більшості підприємств атестація робочих місць проводиться невчасно, а то й не проводиться зовсім.

Значні зусилля Федерація профспілкових організацій області направляє на встановлення дієвої співпраці з державними наглядовими органами та органами місцевого самоврядування. Серед основних напрямків діяльності виділяються наступні:
- організація виїзних семінарів в районах області з питань проведення колдоговірної роботи, де докладно розглядається оформлення розділу „Охорона праці”;
- участь представників профспілок в складі комісій по комплексних перевірках підприємств спільно з Теруправлінням Держгірпромнагляду по Чернігівській області;
- участь у районних нарадах представників застрахованих працівників за підсумками роботи з охорони праці спільно з управлінням виконавчої дирекції Фонду соцстрахування від нещасного випадку на виробництві та профзахворювань України в Чернігівській області;
- проведення на базі Навчально-методичного центру профспілок навчання керівників, спеціалістів підприємств та представників профспілкових організацій з питань охорони праці.

Микола Богдан відзначив, що в умовах економічної нестабільності тільки дієве поєднання державного нагляду і громадського контролю профспілок може бути ефективним для запобігання виробничому травматизму, професійним захворюванням і забезпечення захисту прав осіб, що постраждали на виробництві.

Анатолій Дубров – перший заступник начальника Територіального управління Держгірпромнагляду по Чернігівській області у своєму виступі між іншим відзначив, що за 3 місяці поточного року рівень загального травматизму в області знизився на 34% (42 травмовані особи проти 64 за аналогічний період минулого року). Таке зниження стало можливим завдяки проведенню низки профілактичних заходів. Було проведено 858 оперативних обстежень, 23 комплексних і 16 цільових перевірок. Призупинено майже 1440 видів робіт, об’єктів та одиниць обладнання, притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення нормативно-правових актів з охорони праці 508 працівників, у тому числі 132 керівника підприємств, установ, організацій.

Найбільш травмонебезпечними галузями у І кварталі 2009 року були: соціально-культурна сфера та торгівля – 17 випадків, сільське господарство – 7, хімічна промисловість – 4 , машинобудування – 3, металообробка – 3, харчова промисловість – 3.

За даними Обласної санітарно-епідеміологічної станції на Чернігівщині в шкідливих умовах працюють 48364 робітники (28,6% від загальної кількості), з яких 13136 – жінок. Щорічно в області реєструються поодинокі випадки професійних захворювань. За останні три роки захворіло 17 осіб, у тому числі у 2008 році – 6. Однак, викликає занепокоєння той факт, що всі випадки профзахворювання в минулому році – це захворювання на туберкульоз працівників медичних закладів. Підключившись до обговорення цього питання, Володимир Карцан – заступник голови обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я, заявив про недопустимість звільнення з роботи медичних працівників, інфікованих туберкульозом під час виконання службових обов’язків. В свою чергу, начальник управління Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасного випадку на виробництві в Чернігівській області Віктор Рибальченко заявив про готовність Фонду фінансувати додаткове харчування і перенавчання хворих медиків. Окрім цього, в 2009 році продовжиться практика навчання виконуючих функції служб охорони праці підприємств та організацій області за кошти Фонду соцстраху.

Керівник служби охорони праці Чернігівське відділення ВАТ "Айхозер Буш Інбев Україна" (пивзавод) Іван Царик розповів про підходи до питання охорони праці у власній компанії. Так, у випадку нещасного випадку на одному із заводів “Айхозер Буш Інбев”, інформація про цей випадок надсилається на близько 100 інших підприємств у всьому світі. Відповідальні особи повинні проаналізувати отримані дані і відзвітуватися про вжиті заходи по недопущенню подібних випадків на своєму підприємстві. Окрім того, на комбінаті практикується аналіз причин кожного випадку (навіть найдрібнішого) травмування працівників.

Під час обговорення по тематиці круглого столу неодноразово звучала думка про необхідність підвищення відповідальності роботодавців за виконання законодавства України про охорону праці та створення безпечних та нешкідливих умов праці. Навіть за умов економічної кризи, роботодавці не мають права заощаджувати на створенні здорових і безпечних умов праці на підприємствах та скорочувати фахівців, які опікуються цими проблемами.






Коментарі (1)
avatar
1
дизайн кул
avatar