реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Земля годує, а інколи й лякає

Весна і вже повним ходом ідуть польові роботи: прибирають, копають, орють. В наш час земля-годувальниця допомагає багатьом вижити у скрутну годину, тому на земельних ділянках можна побачити як досвідчених господарів, так і початківців.
Але в землі можна знайти й різні підозрілі предмети, які можуть опинитися небезпечною зброєю минулих війн.
Піротехніки МНС України та Збройних Сил України виконують дуже потрібну i небезпечну роботу зі знешкодження та знищення вибухонебезпечних предметів часів Другої i навіть Першої світової воєн. Ще й досі, як вважають фахівці, в землі України е чимала кількість (за окремими підрахунками, кілька мільйонів одиниць) вибухонебезпечних предметів, у тому числі 100 тисяч авіабомб, з яких кілька сот із підривачами сповільненої дії. Головну небезпеку в таких „подарунках" містять пристрої ініціювання вибуху основної маси вибухівки боєприпасу. Від вологи, перебування в землі, при взаємодії металу та вибухівки утворюються хімічні сполуки - пікрати, які дуже небезпечні (зовні мають вигляд білуватих порошкоподібних наростів). Пікрати вибухають навіть від невеликого тертя, іскри, удару. Тому, якщо ви виявили підозрілий предмет, до нього не можна навіть доторкатися.
У разі виявлення вибухонебезпечного предмету необхідно:
1. Припинити роботу.
2. Запам’ятати місце (орієнтиром можуть служити – кущі, дерева, стовпи, окремі каміння і т. д.).
3. Встановити огородження та позначити вибухонебезпечний предмет (палиці встановлені навхрест, кам’яні стовпи або купи каміння, кольорові стрічки та інші знаки маркування).
4. Негайно повідомити в МНС або міліцію.
Пам’ятайте, що після Вашого повідомлення фахівці знищать вибухонебезпечний предмет встановленим порядком, тому
КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:
брати в руки, витягувати із землі, робити спроби розрізання, завдавати по них ударів, робити спроби розбирання, переносити або перекочувати, кидати в багаття,
збирати і здавати їх на брухт.
Пам’ятайте! В кожній авіабомбі, снаряді, міні таїться смертельна небезпека, яка приводить до загибелі або каліцтва людини!

Наталія Кот, методист НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області






Коментарі (2)
avatar
1
я когдат об етом думал
avatar
2
Мугу помочь - пишите на мыло
avatar