реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Як не вскочити у халепу, тобто «податкову яму»

Удосконалення податкової звітності з податку на додану вартість розширило доступ податківців до інформації про джерела формування податкового кредиту кожним окремо взятим платником податків. Аналіз цієї інформації та вжиття передбачених чинним законодавством заходів до платників, у яких при автоматизованому співставленні даних податкової звітності з ПДВ в розрізі контрагентів всієї України встановлено розбіжності, дозволяють ефективніше ліквідовувати вже існуючі «податкові ями» та упереджувати появу нових. А це, у свою чергу, призводить до зменшення втрат бюджету.
Держава наповнює скарбницю за рахунок податкових надходжень, які дають їй можливість фінансувати виконання покладених на неї функцій соціально-економічного розвитку країни.
Використовуючи податки, держава стимулює розвиток певних галузей, виробництво товарів.
У ДПІ у м. Чернігові для контролю за суб’єктами господарювання, які використовують податковий кредит сумнівного походження, розроблено конкретні напрямки роботи з платниками, у яких встановлено розбіжності податкових зобов’язань та податкового кредиту. Увага до такого податку, як ПДВ, обумовлена тим, що він має широку базу оподаткування. Саме для цього було запроваджено додаток 5 до декларації з ПДВ - повна розшифровка податкових зобов’язань та податкового кредиту щодо кожного контрагента підприємства.
Стягнення цього податку забезпечує рівномірний розподіл податкового навантаження між усіма суб’єктами підприємництва.
А саме: якщо одне підприємство показує суму податкового кредиту, то інше підприємство (його контрагент) повинно включити його до податкового зобов’язання. А якщо при порівнянні всіх баз даних до податкового кредиту включили суми ПДВ, а до податкових зобов’язань – ні, то це і є „податкова яма”.
Такі заходи дають змогу податківцям міста відстежити неіснуюче або фіктивне підприємство, використовуючи яке махінатори або мінімізують сплату податку, або безпідставно заявляють його до відшкодування.
Шановні платники податків! Ми застерігаємо вас від використання фірм – «податкових ям» і пропонуємо ретельно перевіряти своїх нових партнерів на доброчесність у сплаті податків.
Олександр Марухленко, перший заступник начальника ДПІ у м. Чернігові





Коментарі (0)
avatar