реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Час "відповідати за базар", панове депутати

Комунікаційний майданчик „Три роки роботи Чернігівської ради очима громадськості” відбувся в Чернігові. Організаторами виступили Чернігівський освітній Центр „Ініціатива” та Проект „Чернігівський монітор”. Захід був присвячений підбиттю підсумків триріччя діяльності Чернігівської міської ради п’ятого скликання. Попри неодноразові запрошення організаторів, на зустріч з громадськістю прийшла лише половина представників фракцій в міській раді, а колишній та теперішній секретарі ради взагалі проігнорували цей захід.
Прозвітуватися перед громадськістю не побоялися фракції Партії регіонів – Володимир Вінниченко, Української народної партії – Андрій Глухенький, Блоку Наталії Вітренко „Народна опозиція” – Іван Донець та Валерій Шашенок та Блоку Юлії Тимошенко – Олександр Мельник. Не вважали за потрібним звітуватися фракції Комуністичної партії України, „Віче”, Соціалістичної партії та Народного союзу Наша Україна – очевидно панству з цих фракцій нема чого сказати виборцям.
З боку громадськості участь в комунікативному майданчику взяли представники громадських організацій „Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень”, „Сила громади”, „Доброчин”, „Опора”, „Народний контроль”, представники низки ЗМІ. Як не дивно, проігнорувала захід організація „За Чернігів”, яка найбільше критикує міську владу.
Секретар міської ради Олег Шеремет в телефонній розмові повідомив організаторам, що міський голова наказав з’явитися на комунікаційному майданчику заступнику з гуманітарних питань Оксані Тунік-Фриз. А присутня на „майданчику” Ірина Соломаха озвучила іншу версію відсутності Шеремета – мовляв, він дуже зайнятий вирішенням нагальних питань міста. Тож вибір за Вами, яку з версій вибирати.
Нагадаємо, що до прямих обов’язків Олега Семеновича входить, як вказано на офіційному веб-порталі міської ради, „сприяння депутатам міської ради у здійсненні їх повноважень” та координація відділу сприяння діяльності депутатів. Тож саме Шеремета, організатори особисто запрошували і сподівалися побачити на заході.
Представники громадських організацій в своїх виступах звернули увагу на популістський та нереалістичний характер більшості виборчих програм з якими партії у 2006 році йшли на вибори, тому і виконання передвиборчих обіцянок було вже від початку неможливим. Це передусім питання НАТО, мови, нереального зниження комунальних тарифів, інші пункти переписані з всеукраїнських партійних програм. Пункти програм, які були у компетенції міської влади, виконі на думку громадськості на 10 – 20 відсотків. До плюсів роботи цього депутатського корпусу вже традиційно було зараховано ухвалення Статуту та Стратегічного плану розвитку міста, затвердження та втілення низки міських програм, збільшення плюралізму в земельних питаннях.
Головних аргументів-відповідей на всі закиди громадськості у представників фракцій було два. Перший – реальна влада в місті належить не депутатам, а виконавчому комітету на чолі з міський головою Олександром Соколовим. Другий – відповідати за все має більшість в міській раді, на чолі все ж з тим Соколовим. Але хто до тої більшості входить присутні народні обранці відповісти не змогли. Єдине в чому були солідарні всі партійці - в неефективності повернення до „мажоритарки” на місцях, всі виступали за пропорційну систему з відкритими списками.
В підсумку, всі сторони комунікаційного майданчику погодилися з думкою, що чергова виборча кампанія вже стартує і до неї активно готуються.
Шкода тільки, що обіцяти вміють всі, а звітується тільки половина. Мабуть це проблеми росту демократії.
Павло Пущенко, голова Ради Чернігівського освітнього центру „Ініціатива”





Коментарі (0)
avatar