реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

100-томник Франка років за сто видамо

Значна частина величезної духовної спадщини видатних українських письменників, філософів, публіцистів і досі залишається не виданою, невідомою читачам. Це засвідчила і проведена днями у великому читальному залі Чернігівської обласної наукової бібліотеки ім. В. Короленка презентація видань Пантелеймона Куліша та досліджень його творчості, підготовлених науковцями Інституту літератури ім. Т. Шевченка Національної академії наук України.
Нині розпочато видання 35-томного Повного зібрання творів Пантелеймона Куліша. Ініціаторами проекту і видавцями перших томів стали Український науковий інститут Гарвардського університету в США та Інститут критики, далі видання здійснюється разом з двома нашими академічними інститутами — літератури та енциклопедичних досліджень.

Про все це і багато іншого й говорили вчені зі столиці заступник директора Інституту літератури Сергій Гальчепнко, науковий співробітник інституту Олесь Федорук, зав. віділом Інституту археографії і джерелознавства ім. М. Грушевського Ігор Гирич, а також директор видавництва “Український письменник” Юрій Буряк. Виступили і чернігівські науковці — директор Інституту історії, етнології та правознавства ім. О. Лазаревського Олександр Коваленко, зав. кафедрою педуніверситету ім. Т. Шевченка Володимир Личковах, директор Історичного музею ім. В. Тарновського Сергій Лаєвський.

Презентація стала також схвильованою розмовою загалом про стан видання української духовної спадщини. Він, на жаль, доволі сумний. Так, ще за радянських часів українські вчені почали видання повного академічного зібрання творів Івана Франка. Але виявилося, що творча спадщина великого українця, його художні, критичні, публіцистичні, народознавчі та інші твори, становлять близько 100 томів. Тут уже злякалися компартійні ідеологи, адже таке величезне видання перевищувало б за обсягом видання російських і європейських авторів. А звеличувати цим самим українську духовність ідеологам дуже не хотілося. Тому обмежилися 50-томим виданням, поза межами якого залишилася велика частка творчості Франка. Зараз в Україні вирішили продовжити це видання і можливо й довести його до 100 томів. Але коли це буде зроблено? Більш як за десятиліття підготовлено всього кілька томів.

Подібне і з виданням інших титанів духу. Того ж Куліша поки що підготовлено лише кілька томів. Подібна картина з підготовкою 25-томного видання Грушевського, 16-томного Лесі Українки. Причинами називалися відсутність коштів, нестача наукових кадрів. Тобто, якщо говорити в цілому, то відсутність волі і бажання нашої влади робити цю велику справу,

Петро АНТОНЕНКО.




Теги:Гарвардський університет, Петро Антоненко, Пантелеймон Куліш, Іван ФРАНКО


Читайте також



Коментарі (0)
avatar