реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

З Брянська в Україну посуне зараза?

Звісно, в часі російсько- української війни будь-які тривожні повідомлення з тої сторони викликають подвійну увагу. Але про загрозу забруднення Десни у Брянській області Російської Федерації від ще радянського хімічного заводу на Чернігівщині знали ще і до війни. Пригадується, тоді народний депутат від «Нашої України» Володимир Ступак ініціював звернення до МЗС та воно потонуло у відписках. Минулого ж року завод сирів «Умалат», що знаходиться на притоці Десни в Росії, спустив токсичні відходи у воду.

За даними Деснянського басейнового управління водних ресурсів тоді відходи до України не дійшли. А в самій російській області довго йшли розбірки, які не підтвердили скидання шкідливих відходів. Просто риба подохла…

Зараз же житель Брянська Сергій Кулінічев в соцмережах обнародував інформацію про ймовірність зараження вод згаданим підприємством. «Неминучість чергового аварійного скидання, - пише він, - зумовлена страхом господаря підприємства перед вимогами природоохоронного прокурора Брянської області зробити рекультивацію земельних ділянок, де розташовані поля фільтрації заводу».

А це – 12 гектарів з понад півмільйона кубометрів токсичних відходів, що накопилися за 10 років роботи підприємства. А коштів на це і необхідного обладнання, - запевняє російський блогер, - у власника підприємства нема. Тому єдиний вихід – скидання у річку Сівшу, води якої впадають у Десну.

Тим часом арбітражний суд Брянської області задовольнив позов ЗАТ «Умалат» до департаменту природних ресурсів і екології Брянської області про порушення компанією екологічного законодавства. Можна б спати спокійно, якби була віра таким сусідам…

Тим часом, у департаменті екології та природних ресурсів Чернігівської обласної адміністрації нічого про загрозу не знають і обіцяють питання вивчати…Зауважу, що так само не знали і про забруднення річки Остер на Чернігівщині – де вже знати про стан справ у сусідній російській області!

Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос України"
Чернігівська область.



Теги:Брянськ, екологічна загроза, Чернігівська ОДА, Умалат


Читайте також



Коментарі (0)
avatar