реклама партнерів:
Головна › Новини › Анонси подій

Вперше в Чернігові! Унікальний музейно-виставковий проект «Тобі, Україно!»

Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній», Музей родини Шереметьєвих, Музей української ікони «Духовні скарби України», Благодійний Фонд «Пам’яті Сергія Платонова ПЛАТАР», Музей історичного культурного надбання «ПЛАТАР» презентують Музейно-виставковий проект «Тобі, Україно!» зі спільною експозицією приватних музеїв України:«Єдина Країна! Традиції, колекції, меценати».

Відкриття виставки відбудеться 15 травня о 12.00 у будівлі Чернігівського колегіуму Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» (на Валу).

Проект «Тобі, Україно!», що успішно стартував у 2004 році, був заснований Музеєм історичного культурного надбання «ПЛАТАР». Цей проект передбачає влаштування музейних виставок у різних містах України.

Участь у проекті, на базі та за сприяння Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», вже трьох приватних музеїв України – Музею родини Шереметьєвих, Музею української ікони «Духовні скарби України» та музею історичного культурного надбання «ПЛАТАР», показує прагнення засновників цих музеїв до активної спільної експозиційної діяльності, бажання донести інформацію про якість та унікальність приватних збірок, намагання показати доступність та відкритість приватних колекцій.
Таке поєднання є свідоцтвом не тільки відродження вітчизняних традицій меценатства, але й бажанням засновників приватних музеїв зберегти та пропагувати національні скарби.

Мета спільної виставки «Єдина Країна! Традиції, колекції, меценати» – музейно-експозиційними засобами продемонструвати високий рівень культури народів, що протягом тисячоліть населяли територію нашої держави, акцентувати увагу на високому художньому рівні представлених на виставці експонатів. Ці експонати, що мають багатовікову історію, показують вагомий внесок вітчизняних майстрів у розвиток світової культури, виховують та пропагують в українському суспільстві почуття гідності, усвідомлення належності до національної історії, національної ідентифікації.

Експозицію виставки розміщено у будівлі Чернігівського Колегіуму. Для створення виставки з колекції Музеїв відібрано показові, раритетні предмети, які своєю мистецькою та художньою якістю, історичною унікальністю покликані якнайкраще презентувати поступовий розвиток культури та мистецтва України.

Прослідкувати хронологію виникнення та розвитку української мистецької культури, починаючи від Трипільської цивілізації, через ремесла Кіммерійців, Скіфів, Сарматів до славетної Київської Русі відвідувачі зможуть на прикладі експонатів музею історичного культурного надбання «ПЛАТАР».

Через сакральні твори з колекції Музею української ікони «Духовні скарби України» Ігоря Понамарчука можна торкнутися витоків, історії формування та особливостей української сакральної іконографії.

Сторінки вітчизняної історії кінця ХІХ – поч. ХХ ст. відкриються за допомогою унікальних фотографій та документів, печаток, мундирів військових та чиновників, літографій, відзнак військових формувань, гербового посуду з сервізів аристократичних родин та виразної збірки достеменних пам’яток матеріальної культури Чернігівщини з музейної колекції родини Шереметьєвих.

Огляд запропонованої експозиції надасть можливість помітити, як, успадковуючи культурні цінності минулого, переймаючи і творчо осмислюючи надбання прадавніх народів розвивалась українська культура. Віками накопичені мистецькі традиції нашого народу проявились у шедеврах іконопису, ювелірного мистецтва, архітектури… Яскравим прикладом цього може бути архітектурне вбрання Чернігівського колегіуму, який за красу та довершеність називають Чернігівським Олімпом. Аби досягнути такого вражаючого ефекту, архітектор, автор колегіуму, віддзеркалив, увібрані в генетичну підсвідомість традиції та досвід майстрів, які творили на українській Землі.

Сподіваємось, що історичне та художнє поєднання, представлених музейних предметів з культурно-освітнім осередком Східної України XVIII ст. – Чернігівським колегіумом, у якому розміщено виставку, стане символічним мистецьким ланцюжком між представленими експонатами та старовинним колегіумом доби Мазепинського бароко.

Сергій ЧЕРНЯКОВ



Теги:Чернігівський Колегіум, НАІЗ Чернігів стародавній, українська ікона


Читайте також



Коментарі (0)
avatar