реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Вітаміни для дітей: радить фармацевт

Загальновідомо, що вітаміни необхідні для нормальної життєдіяльності організму, особливо дитячого, адже в ньому обмінні процеси відбуваються набагато швидше, ніж у дорослих. Раніше вибір вітамінів можна було перерахувати на пальцях. Сьогодні медична галузь пропонує десятки, а то й сотні назв вітамінів. Як розібратися молодим батькам у цьому розмаїтті? Поради на сторінках Чернігівської обласної газети "Біла хата" дає чернігівський фармацевт Віктор Кошовий.

Найбільш важливі вітаміни для дітей до 3 років, оскільки саме цей період за інтенсивністю процесів, що відбуваються, ростом і розвитком організму набагато перевершує всі інші періоди життя людини.

Вітаміни надходять до організму або разом зі збагаченою ними їжею, або у вигляді так званих синтетичних вітамінів. Але щодо останніх у лікарів існують дві кардинально протилежні точки зору. Лікар алегро-імунолог у своїй практиці не використовує синтетичних вітамінів, бо вважає, що діти повинні одержувати вітаміни із природних продуктів харчування, оскільки синтетичні вітаміни найчастіше не засвоюються дитячим організмом, на відміну від вітамінів, що надходять із їжею.

Однак інші лікарі переконані в тому, що заповнити необхідну кількість вітамінів тільки за рахунок їжі неможливо. Продукти втрачають свої корисні властивості в процесі зберігання й готування. Восени, узимку й навесні вміст вітамінів значно зменшується. Тому, щоб зберегти вітамінний баланс і забезпечити повноцінний фізичний, психічний і розумовий розвиток дитини, треба вживати вітамінні комплекси.

Дійсно, у наш час кількість вітамінів на ринку дуже велика. Однак вживати їх, особливо дітям, потрібно в розумних межах, адже передозування дуже небезпечне. Наприклад, при передозуванні вітаміну D знижується апетит, з’являються нудота й блювота, дратівливість, поганий сон, дитина погано додає у вазі. Тому важливо вживати вітаміни тільки відповідно до вказівок лікаря.

Дитячі вітаміни відрізняються різноманіттям форм випуску. Останніми роками в продажу з’явилися нові полівітамінні препарати — сухі швидкорозчинні концентрати й шипучі таблетки для готування напоїв. Для дітей до 2 років фармацевти розробили сиропи й розчинні порошки, що додаються до дитячого харчування. Але, якщо ви годуєте маля грудьми, краще вживати вітамінні комплекси для матусь, що годують, — тоді дитина одержить вітаміни через материнське молоко.

Для дітей старше 2 років асортимент вітамінних препаратів набагато ширший. Малята дуже люблять вітаміни у вигляді жувального мармеладу, що має форму різнобарвних забавних звірят.

Краще вибирати продукцію відомих виробників, що давно працюють у цій галузі. Як правило, такі компанії добре відомі на ринку й мають різноманітний асортимент спеціалізованих комплексів, призначених для різних груп населення. Препарати таких компаній проходять клінічні дослідження й відповідають міжнародним вимогам. Це дає гарантію якості, ефективності й безпеки препаратів.

Вітаміни рекомендують у міжсезоння, коли не вистачає свіжих овочів і фруктів, у період епідемій, після приймання дитиною антибіотиків, при емоційних і розумових перенавантаженнях, у випадках нерегулярного й одноманітного харчування, при поганому апетиті, а також дітям, що живуть в екологічно несприятливих районах.

Вживайте вітаміни в ранковий або денний час, після їжі, тому що вони тонізують організм і в цей час краще засвоюються.
Багато матусь або татусів «призначають» своїм дітям вітаміни самі. Але краще проконсультуватися у дитячого лікаря — педіатра, який завжди допоможе у виборі тих чи інших препаратів, залежно від потреби вашого малюка.

* * *

Нагадуємо: передплата триває! Якщо хочете щотижня мати біля себе надійного порадника, то зверніться до листоноші і передплатіть Чернігівську обласну газету "Біла хата"!
Передплатний індекс 41338

У роздріб газета надходить в обмеженій кількості.




Теги:вітаміни для дітей, Біла хата, фармацевт


Читайте також



Коментарі (0)
avatar