реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Блінкен зіграв на гітарі...

"Слухайте, я знаю, що зараз насправді дуже складні часи..."

... Вертаєшся проти ночі з-під Вовчанська, де передавали, що змогли на скору руку згребти зі складу, відкриваєш Фейсбучок, а посполитий український нарід обговорює, шо Держсекретар США взяв до рук гітару і заспівав в київському барі рок-хіт.

Ясна річ, "вдячний" український дописувач одразу пролився кпинами від "це все що він привіз" до "ну зрозуміло - в Америці вибори". На жаль. На що списати глупу емоцію? На недорослість політичну чи кругозір розміром зі щілинку?

Ні, я розумію - людей, в чиїй країні президентом обирають коміка, що імітував гру пісюном на роялі, мало чим здивуєш. Але сьогодні вечором політик в статусі третьої особи США взяв до рук гітару і висловив повагу українським воїнам і громадянам. А потім наголосив, що Україну підтримують не лише США, а й чимало людей в світі. Адже ми, українці, "б'ються не лише за Україну, але за весь вільний світ".

А потім була пісня. Здається пісня з історією, чи підтекстом. Це Rockin' in the Free World Ніла Янга. Здається, пісня була написана під час турне The Restless, в лютому 1989 року. Ніл Янг дізнався, що запланований концерт в СРСР (!) скасовано. А гітарист команди Френк "Пончо" Сампедро зауважив "нам доведеться продовжувати рок у вільному світі..." ця фраза вразила Янга, від неї і народилася пісня.

Отже в барі, в українській столиці, в країні, яка виборює свободу в жорстокій війні проти реінкарнованого СРСРу... Держсекретар США співає пісню, яка народилася через совкову тупість. Народилася гаслом "ми будемо продовжувати рок у вільному світі".

...Я б хотів, щоб Президент, прем'єр, чи голова парламенту, або головний дипломат, могли взяти до рук (до рук...руками, а не чимсь іншим) інструмент і зіграти та заспівати щось із Біллі Джоела, або Мадді Вотерса, або...

...Я б хотів, щоб звертаючись до будь-якої аудиторії, політик моєї країни міг вільно оперувати відсилками до цитат, уривків пісень, історичних подій.
...Я б хотів, щоб аудиторія це вміла зчитувати.

Напевно, я надто наївний.

Віталій ГАЙДУКЕВИЧ



Теги:Віталій Гайдукевич, Україна - США, Вовчанськ, Блінкен


Читайте також






Коментарі (0)
avatar