реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Відродження пам’яті про Героїв Крут на Чернігівщині

Тоді, коли в Галичині, Канаді, Америці, Чехословаччині молодь у діаспорі вшановувала річницю бою під Крутами, де «полягли, а не здались» майже 300 молодих героїв у «вільній Радянській Україні» про це було заборонено і говорити.

Та прийшов кінець «імперії зла». «Розвалилась зла руїна – пробудилася країна», почалася горбачовська перебудова, йшов 1989 рік, народжуються РУХ, Товариство української мови, Меморіал та інші громадсько-політичні організації. У чернігівських газетах «Громада», «За Україну» з’являються статті про Крути. У 1990 році студенти з Києва та Львова встановлюють березовий хрест на місці, де відбувся бій українських військових частин з ордами Муравйова, котрий було знищено. У 1991 році у кінці січня вдруге встановлюється березовий хрест з вінком з колючого дроту, і 29 січня в присутності представників більшості областей України проводиться його освячення та панахида за полеглими героями.

З Чернігова на освячення символічної могили полеглим під Крутами прибуло 14 членів РУХу та багато працівників КДБ. Їхали ми електричкою до Ніжина, у Ніжині об’єднавшись з київською та ніжинською групами, доїхали до станції Крути. Під станцією Крути по глибокому снігу направились до місця символічної могили. Якийсь Іван Іванович, голова сільської ради, старався нас зупинити, але побачивши велику кількість людей з синьо-жовтими прапорами, відійшов у сторону.
У 1998 році до 80-ї річниці бою під Крутами було насипано високу могилу, та встановлено хрест із металу, кругом могили були установлені чавунні плити, виготовлені у Львові, з написом всіх областей України. На реалізацію цього проекту в Чернігові було зібрано 11570 крб. 29 січня при великій кількості представників всіх областей України були проведені урочисті заходи.
З того часу кожного року 29 січня в Крутах проводяться урочисті заходи, часто за участю депутатів Верховної Ради України та Президента України *.
У серпні 2006 року Президент України В. Ющенко відкрив Меморіал «Пам’яті Героїв Крут». Україна пам’ятає своїх героїв: «Крути – це не трагедія трьохсот юнаків, це акт віднови цілої нації, Крути не стали святом поминок – це свято героїв». Бій під Крутами започаткував новий період безперестанних змагань за ідеал самостійної Української держави.

Михайло Данилюк,
член Товариства української мови ім. Т. Шевченка і РУХу з 1989 р.,
відповідальний секретар Чернігівської крайової організації РУХу за перебудову з травня 1990 р.

* За пропозицією національно-демократичних організацій області Чернігівське обласне управління у справах молоді та спорту підготувало обласну комплексну програму «Молодь», що була затверджена розпорядженням Представника президента України в Чернігівській області № 488 від 22 жовтня 1993 року, якою починаючи з 1994 р., було започатковано щорічно відзначати 22-30 січня Дні пам’яті молодих героїв-борців за волю України та розпочати роботу по створенню Меморіалу студентам, які загинули під Крутами.
В період 1995 – 1998 рр. обласна влада на чолі з П. Шаповалом ігнорувала заходи по вшануванню пам’яті Героїв Крут. В 1996, 1997 рр. за ініціативою Чернігівської Станиці Української скаутської організації «ПЛАСТ» (станичний С . Соломаха) були проведені І-а та ІІ-а крайові пластові зустрічі в Дні Пам’яті Героїв Крут в м. Чернігові та на ст. Крути за участю пластунів з Чернігова, Києва, Одеси, Рівного, Тернопільської області, Чугуєва Харківської області, Каменець-Подільського та Світловодська Кіровоградської області та учасників ІІІ-ї крайової пластової зустрічі у 1998 р. у м. Києві.

Богослужіння під час відкриття пам'ятного знака-хреста - Героям Крут

Зі збірника документів і матеріалів «БОРОТЬБА ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ УКРАЇНИ у 1989–1992 рр.: Чернігівська крайова організація Народного руху України за перебудову» до 20-річча створення Народного руху України за перебудову, Чернігів, 2009р.
Збірник можна придбати у книгарні «Інтермеццо», м. Чернігів, вул. Шевченка, 9, або завітати до бібліотек обласного та районних центрів області.









Коментарі (0)
avatar