реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Українські архітектори пропонують для відбудови Чернігова

«Ми приїхали з тим, аби засвідчити своє бажання долучитися до проблем відновлення і відбудови Чернігова і Чернігівщини, з тим, щоб ми, скажемо, могли предметно заявляти нашим колегам, міжнародній спільноті, що є бажання Чернігова прийняти таку допомогу і вона буде професійною, різноплановою», — сказав на зустрічі з чернігівським міським головою Владиславом Атрошенком президент Національної спілки архітекторів України Олександр Чижевський.

Національна спілка архітекторів України має намір допомогти Чернігову з відбудовою міста. Представники організації пропонують для цього як власний досвід та професіоналізм, так і своїх іноземних колег. І переконані, що не варто чекати закінчення війни, щоб почати відбудову.

Керівник об’єднання українських архітекторів Олександр Чижевський каже: «Ми ведемо активну міжнародну діяльність. На нас багато виходить представників нашої професії із різних країн і всі вони питають чим вам допомогти. Допомагати вони хочуть предметно, в таких професійних питаннях, які пов'язані з просторовим плануванням, відтворенням пам'яток, спорудженням нових типів житла і з питаннями обстеження: що можна зберегти, що можна відновити, є різний світовий досвід. Ми всі небайдужі громадяни, нам всім болить те, що відбувається в країні. Дуже болить те, що відбулося, зокрема, в Чернігові та регіоні. Чернігів у нас на особливому рахунку».

Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко зауважив, що концепцію міста треба створити таку, яка працюватиме і через десятки років. Так архітектурна студія «Yakusha» напрацьовує цілісний архітектурний код міста, враховуючи культурну спадщину регіону, історію та природу. Скажімо, для Чернігова минулих століть була характерна дерев’яна різьба на вікнах та дверях і цю особливість варто зберегти, певна річ, трансформувавши до нових будівельних матеріалів.

«Ми ставимо мету, таку, можливо, амбітну, досягнення її залежить від успіхів України у війні з Росією і ця війна одночасно є стримуючим фактором - сказав на зустрічі з архітекторами Владислав Атрошенко -. Моя ідея полягає в тому, щоб у першу чергу запросити фахових маркетологів для того, щоб вони створили образ Чернігова-захисника, який би викликав емоції в суспільствах тих країн, які найбільше нас підтримують».

На думку міського голови, Чернігову сьогодні треба на всю Україну і світ говорити про свій внесок у той етап війни, який тривав протягом лютого-березня, коли військові ЗСУ, ТРО, органи влади, волонтери та всі дотичні до оборони міста, не дали російським військам зайти у Чернігів і врешті вибили рашистів з його околиць та області. Фактично, стали щитом для всієї України, а столиці, зокрема, не пустивши ворога в глибину країни.
Сила Чернігова і внесок у цю широкомасштабну війну заслуговують на подальшу фінансову підтримку як держави, так і тих країн, які хочуть допомогти Україні з відбудовою, говорить Владислав Атрошенко. Місто заплатило за це високу ціну — сотні людських життів, знищені об'єкти критичної інфраструктури та тисячі приватних помешкань, зупинка економіки в регіоні. Чернігівці заслуговують на те, аби жити у місті, яке має майбутнє і розвивається. Таким воно може стати, якщо отримає підтримку — фінансову та професійну. При цьому оригінальний архітектурний образ міста має зберегти кращі традиційні його риси і отримати розвиток в сенсі сучасних подій.



Теги:відбудова Чернігова, Спілка архітекторів, Владислав Атрошенко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar