реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Твій день

Кожен день – для тебе. Навчися ним володіти і віддавати себе йому.

Прокидайся, коли тебе хоче збудити сонце, щоб дати тобі більше світла. Іди йому назустріч, на пагорб, над яким воно зійшло. Нехай це буде твоя щоденна вершина. Твоє сходження. Воно не обов’язково має бути вгору. Може бути вшир і глиб. Головне – що це маленька подорож. Смак дороги до радості. Коли йдеш угору і вперед, менше обертаєшся у вчорашній день.

Пий джерельну воду, або бери з собою пляшку і весь час призволяйся до неї.

Витягуй, розтягуй, розминай, простукуй, погладжуй кожен м’яз, кожен нерв. Розітри руки, ступні, шию, голову, обличчя. Це розбудить кров і зарядить тіло на плідні денні труди.

Облийся водою, добре якщо чергувати холодну з гарячою. Промий кожну малодоступну частину тіла. І добре протри рушником.

Відтак готуй собі снідання. Яйце, гриби, щось із городини. Щоби було смачніше, дай пахучої оливи, часнику, паприки, мелених трав. Притруси сиром, насінням, кожного разу іншим. Скропи яблучним або винним оцтом. Не забудь про свіжу зеленину. Запий смакоту зільним чаєм.

Постільну білизну винеси на сонце або на мороз. Хай там свіжиться через день. А в покої, де спиш, хай буде прохолодно. Це теж здоров’я. Та й сон буде кращим.

Знайди час, аби прибрати непотрібний одяг і зайві речі, помити підлогу, витерти пилюку, протерти шиби і дзеркало. А головно – приладдя, з яким працюватимеш цілий день.

Візьми день і поведи за собою, як песика на мотузці. Скільки він відкриє нового й хосенного для тебе сьогодні! Не уникай зустрічей, якщо вони не пусті. Заглядай людям ув очі, всміхайся. Не цурайся випадкових знайомств, слухай людей – їхні історії можуть наповнити твоє життя новим змістом. І навіть змінити його. Якщо слухаєш людей, вони стають союзниками. А ти стаєш таким чином більш упевненим і захищеним.

Ходи багато і тримай прямо спину. Дихай вільно. Роздивляйся довкола – обов’язково побачиш щось цікаве й нове, що скрасить твій день і наситить твоє розуміння.

Роби свою роботу радо, знаходячи в ній сенс і втіху. Тоді зробиться й заробиться більше. Нехай те, що ти створюєш, створює щось нове в тобі.

Не цурайся друзів. Жартуй із жінками. Розмовляй із дітьми. Вітайся з людьми і подумки благословляй їх. Стеж за поведінкою тварин і птахів. Навчися розрізняти породи дерев, кущів і трав.

Набирайся сонця. Насичуйся воздухами. Відчувай погоду шкірою.
Не бійся блаженних лінощів, коли розкошує плоть і душа. Знаходь протягом дня мовчазну годину. Саме в цей час «почуєш» щось важливе. Подаруй собі хоча б пів години полуденної дрімоти. Тоді день свій подвоїш.
Їж те, що дасть тобі сили. А сили витрачай ощадливо. Мудро затрачена енергія здатна виробити додаткову енергію.

Зосередься на тому, що тобі цікаве. Дізнавайся про це більше. Ставай знавцем. А відтак – творцем у цій царині. Якщо ти щось дістаєш, це означає, що ти можеш щось віддати.
Дивися в дзеркало, але поза срібну амальгаму. Дивися в дзеркало своєї прихованої подоби, щоб побачити себе таким, яким ти хотів би бути. І таким ти можеш бути. Ставай ним вочевидь для самого себе. А відтак і для інших.

Заведи записник. Занотовуй те, що пережив, і те, що хочеться, аби сталося. З ким би хотів побачитися, кого привітати, кого і за що згадуєш, а що і чому не хочеш згадувати, що би хотів купити, що з’їсти смачненького, що плануєш на сьогодні, а головне – що чекаєш радісного завтра. Це дуже важливо – знати, що завтра тебе чекає радість. Пиши свою книгу радості. Бо писати, малювати – значить любити знову. Радій сам і радуй інших.

Відходь утішно до заслуженого відпочинку ввечері. Навчися лягати рано, коли відходить до спочинку й природа. День не вичерпався, він наливає тебе новими силами.

Ніколи не думай і не кажи, що ти старієш. Ти зрієш. До чогось важливого.
Благоговій перед життям! Нехай цей чин сповнює кожен твій день.

Мирослав ДОЧИНЕЦЬ

Із книги "Вік і лік. Рецепти на всяку оздоровчу потребу від карпатського знатника Андрія Ворона".



Теги:довголіття, дід Ворон, народна мудрість, Мирослав Дочинець


Читайте також



Коментарі (0)
avatar