реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Тест для влади

З уряду йдуть пропозиції ввести кримінальну відповідальність за зараження інших і недотримання карантину. Не ставлю під сумнів необхідність відповідального ставлення громадян до свого здоров‘я і оточуючих , до важливості самоізоляції при перших симптомах захворювання і неприпустимості легковажності . Але - кримінальна відповідальність « за зараження » в країні, де влада втратила два місяці на кадрові шоу і спектакль « обсервація» з кружлянням літака( до речі, українка, яка стала першою жертвою короновірусу, приїхала з Польщі не літаком ! Влада мала не шоу із зустрічі людей з обсервації влаштовувати, а подбати над комунікаційною кампанією і профілактичними заходами ). В країні, де немає в достатній кількості тестів, масок і апаратів вентиляції легенів - це чергове перекладання відповідальності і полювання на відьом.

Тиждень тому в комітеті охорони здоров’я , на нашу вимогу надати хоч якусь інформацію про готовність країни до короновірусу, урядовці зізналися, що в країні на той момент лише 3000 тестів і 40 пересувних апаратів штучної вентиляції легенів. Стаціонарних більше, звичайно, але точно вони в дефіциті .

Сьогодні уряд бахвалиться , що виділив 100 млн грн на закупівлю захисних засобів - це на всю країну! Для прикладу, на боротьбу з короновірусом Дніпро виділив 98 млн, Київ 40 млн, Одеса 13 млн.

В той час, як влада фонтанує ідеями чергових посадок, на цей раз тих, хто не пішов на карантин, ситуація з тестами в регіонах - катастрофічна. Партійні осередки « Європейської Солідарності» звернулися до місцевих органів влади з вимогою надати інформацію, чи доставлені в регіони тести. На моїй рідній Черкащині ситуація незадовільна. За інформацією обласного осередку « ЄС», в самих Черкасах тестів в широкому вжитку немає, підозрілі випадки перевіряють через Державний лабораторний центр України, днями закуплять додаткові тести на 70 тис грн для інфекційної лікарні. В Умані провели спеціальну сесію ( молодці) і виділили 700 тис грн на протидію. В місті є 25 тестів , будуть закуповувати ще. Чорнобай - виділили 442 тис грн , Канів - 100 грн. У Ватутіну, Корсунь- Шевченківському , Каневі, Шполі, Звенигородці, Чорнобаі, Золотоноші наразі тести тільки чекають. Ось чим має негайно зайнятися уряд , влада.

Про яку криміналізацію може йтися, коли в нас не працює система безкоштовної доставки продуктів і ліків пенсіонерам , телемедицина і дистанційні відео консультації для тих, хто відчув симптоми захворювання ?
Як набрид цей популізм , PR уряду і повна безвідповідальність в ключових питаннях, відсутність стратегіі і тактики, побудова репресивної, не соціальної держави. « Європейська Солідарність» підтримає ініціативу штрафів за недотримання карантину і навмисне зараження інших через легковажність . Наші депутати активно працюють в робочій групі профільного комітету охорони здоров‘я, займають конструктивну позицію, щоб разом протистояти викликам . Але ми точно не підтримаємо ніяку кримінальну відповідальність до хворих. До кримінальної відповідальності треба притягати тих, хто вивозить маски ( до речі, де інформація, чий же то груз затримали в Борисполі, хто стояв за їх продажем за кордон ), й тих, хто місяць тому створив в уряді бутафорський штаб по боротьбі з COVID19,, але нічого не зробив для вирішення проблем з тестами, дезинцефіцними засобами і апаратами вентиляції легенів, хто провалив інформаційну , комунікаційну, роз’яснювальну кампанії, хто взагалі не займається регіонами і тільки вчора , нарешті, зібрав РНБО .

Ірина ГЕРАЩЕНКО



Теги:Ірина Геращенко, уряд Шмиґаля, короновірус, команда ЗЕ, тести


Читайте також



Коментарі (0)
avatar