реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Розправа над опозиціонером

17 квітня винесено найжорстокіший вирок в історії сучасної росії серед політв’язнів. 42-річному опозиціонеру Володимиру Кара-Мурзі московський суд призначив 25 років ув’язнення.

Зважаючи на стан його здоров’я — це смертний вирок.

За виступ в Палаті представників штату Аризона в США, де політик заявив, що російська армія в Україні бомбардує житлові райони, лікарні та школи, йому приписали справу про «фейки». За співпрацю з фондом «Свободная Россия» і за публічні виступи в Європі та США звинуватили в державній зраді. Суд проходив у закритому режимі, хоча, за інформацією захисту, жодні секретні документи на засіданнях не розглядали.

«Моя самооцінка навіть піднялася. Я зрозумів, що все робив правильно. 25 років — це найвищий бал, який я міг отримати за те, що я робив, у що я вірив як громадянин, як патріот, як політик. Отже, я робив усе правильно», — заявив після суду політик.

Володимир Кара-Мурза після Олексія Навального був опозиціонером номер два. «Правлячий режим вирішив учинити показову розправу над одним з провідних опозиціонерів країни, ініціатором «списку Магнітського»… Це абсолютна деградація не лише правоохоронної системи, а й суспільства, яке дає змогу виносити такі вироки опозиційним політикам», — заявив адвокат опозиціонера Вадим Прохоров. Він вважає, що репресивна хвиля в росії активізувалася і вже почали ув’язнювати навіть за анекдоти, чого не було за Брежнєва чи навіть Андропова.

Справу розглядав суддя сергєй подопригора, який перебуває в американському санкційному «списку Магнітського». Він у 2009-му виніс рішення про продовження арешту хворому аудитору Магнітському, який через кілька місяців помер у СІЗО. Незважаючи на протести захисту і очевидний конфлікт інтересів, бо ухвалення в 2012 році «акта Магнітського» стало головним досягненням Володимира Кара-Мурзи як політика, він лобіював і домігся, щоб його прийняв Конгрес США, суддю не відсторонили від справи опозиціонера.

Це дало підстави дружині політика Євгенії назвати вирок суду помстою.

Володимир Кара-Мурза походить з родини відомих істориків, які ведуть свій рід від Миколи Карамзіна, автора «Історії держави Російської». Його дід пройшов Сталінград і сталінські концтабори, був істориком і фронтовим журналістом, а прадід, латвійський революціонер, розстріляний під час сталінського терору.

З ініціативи Володимира Кара-Мурзи у Вашингтоні площу перед російським посольством перейменували на честь Бориса Нємцова. Він хотів, щоб російські дипломати щодня йшли на роботу й згадували про вбитого путінським режимом опозиційного політика. Це лише одна з історій, які не міг йому забути путінський режим.

«Єдиний варіант, коли росія перестане бути загрозою для себе і світу, — це якщо вона стане демократією, — вважає Євгенія Кара-Мурза. — А стати демократією вона зможе лише, якщо виживуть такі, як Володя (Кара-Мурза), як Олексій Горінов, Ілля Яшин, Євгеній Ройзман, Олексій Навальний, Андрій Пивоваров та сотні інших людей, які, незважаючи на ризики для себе, продовжують протестувати».

«Я оцінюю цей вирок як незаконний, безсовісний і просто фашистський, — прокоментував з владимирської колонії політв’язень Олексій Навальний. — Термін, який він отримав, — це помста за те, що він свого часу не помер, переживши два отруєння, які були скоєні, очевидно, і це вже доведено, співробітниками фсб росії».

За інформацією «Меморіалу», в росії нараховується 552 політичні в’язні. Минулого року, повідомляє «Медіазона», в росії за «дискредитації армії» на громадян наклали штрафів на понад 150 млн рублів.

Заключне засідання суду над опозиційним політиком відвідали 40 дипломатів із 25 країн, повідомили російські ЗМІ. Міжнародна спільнота засудила путінські репресії. «Сьогоднішнє обурливо жорстке рішення суду в черговий раз чітко демонструє використання судової влади в політичних цілях для тиску на активістів, правозахисників та будь-яких осіб, котрі висловлюються проти незаконної агресивної війни росії проти України», — вважає глава європейської дипломатії Жозеп Боррель.

«Рішення суду засудити Володимира Кара-Мурзу до 25 років позбавлення волі за висловлення думки, яка критикує політику уряду, є ще однією жахливою ознакою репресій, які охопили росію. Ми закликаємо до його негайного звільнення», — заявила посол США в росії Лінн Трейсі.

«Я вирішив запровадити заборону на поїздки щодо 10 російських громадян, які є співучасниками цієї фіктивної справи. Я закликаю ЄС також запровадити санкції», — запропонував Едгарс Рінкевичс, глава МЗС Латвії.

Богдан КУШНІР, "Голос України"



Теги:Богдан Кушнір, режим Путіна, російська опозиція, Кара- Мурзна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar