реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Ляпас режиму

22 травня бійці добровольчих підрозділів «Російський добровольчий корпус» і легіон «Свобода Росії» захопили КПП «Грайворон» і увійшли на територію Бєлгородської області.

Це були росіяни, які з 2014-го воюють з путінським фашистським режимом на боці ЗСУ.

В опублікованому зверненні вони заявили: «Жителі Росії! Ми такі ж росіяни, як і ви. Нас відрізняє лише те, що ми не хотіли більше виправдовувати дії злочинців при владі та взяли зброю, щоб відстояти вашу та нашу свободу. Але сьогодні всім прийшов час взяти відповідальність за своє майбутнє. Диктатурі кремля час покласти край». Російські добровольці наголосили, що вони повертаються додому і визволяють від злочинної влади населені пункти Бєлгородщини, а потім всю росію.

Першими новину, яка викликала шок у росіян, поширили телеграм-канали. Приблизно об одинадцятій годині з’явилося повідомлення про бої із застосуванням важкої техніки. Проросійський «Рыбарь» найбільше налякав росіян, повідомивши, що з боку КПП «Грайворон» до росії увірвалися два танки, бойова машина піхоти та дев’ять бронемашин. Події розвивалися досить стрімко. Російські добровольці повністю визволили н. п. Козинка та Гора-Поділ і розпочали штурм райцентру Грайворон, не зустрівши серйозного опору силових структур. З оприлюдненої інформації створювалося враження, що російський кордон — це решето, через яке в країну може зайти будь-хто. Невелика група бійців (ЗМІ називали кількість від 80 до 100 осіб) без серйозного опору дійшла до Грайворона. Перед тим захопивши Будинок культури у селі Гора-Поділ.

Російські ЗМІ писали, що Бєлгородську область атакувала «українська диверсійно-розвідувальна група», яку намагалися зупинити артилерійським вогнем та авіаударами. Населені пункти були охоплені панікою. По радіо поширювали інформацію про негайну евакуацію із зони бойових дій.

На території Бєлгородської області відбувалася повноцінна бойова операція, бо диверсійні групи з танками і бронемашинами в розвідку не ходять.

Під вечір російська влада оголосила про проведення «антитерористичної операції». Це вперше в рф з 2009-го режим антитерористичної операції було введено на території цілої області.

Протягом доби кремль не дав жодного конкретного пояснення про події на Бєлгородщині, лише натякнули, що це намагання відволікти увагу від Бахмута. А міністерство оборони рф нездатність захистити кордон пояснило тим, що «диверсантів заманили в пастку», давши їм дійти аж до районного центру, що викликало насмішки та гнів серед російських ура-патріотів, бо всі побачили, що кордони відкриті, а путінський режим блефує.

Очевидно, російські добровольці, які воюють на боці ЗСУ, провели наймасштабнішу за час війни операцію на території росії, яка супроводжувалася потужною інформаційною підтримкою. Бої тривали аж до вечора, доки всю техніку не відвели.

Ці події продемонстрували слабкість регулярних частин та силових відомств. Якщо у прифронтовій зоні кордон можна здолати силами взводів, що тоді говорити про десятки тисяч кілометрів кордонів в інших регіонах.

Рейд на Бєлгородщину насамперед продемонстрував, що влада не здатна захистити мир і спокій російського населення, яке змушене було покинути прикордонні райони. Евакуацію не оголошували, але люди в паніці, як заявив губернатор області в’ячеслав гладков, самі залишали населені пункти.

Військовий експерт Юрій Федоров у коментарі «Агентству» назвав ці події «ляпасом владі і особисто путіну», який як президент відповідає за безпеку країни.

Як заявили російські добровольці, метою операції була демонстрація того, що росіяни — вільні люди і можуть зі зброєю в руках боротися з путінським режимом. «Російський добровольчий корпус» намагався створити на кордоні з рф «демілітаризовану зону, звідки російські війська не зможуть обстрілювати Україну... надалі рухаємося до визволення всієї росії від путінського диктату та припинення злочинної війни».

«Події у Бєлгородській області та інших прикордонних територіях — наслідок повномасштабного вторгнення й агресивної політики росії проти України. Так, відповідальність за ці події взяли на себе громадяни рф, а саме — сили «Російського добровольчого корпусу» та легіону «Свобода Росії». Я думаю, що ми всі тільки можемо вітати рішучі дії опозиційно налаштованих громадян росії, які готові до збройної боротьби зі злочинним режимом путіна», — прокоментував представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов. За його інформацією, росіяни під час рейду добровольців змушені були терміново евакуювати сховище ядерних боєприпасів з режимного об’єкта «Бєлгород-22» неподалік Грайворона.

Представник Державного департаменту США Метью Міллер події в Бєлгородській області прокоментував так: «Ми чітко прояснили українцям, що ми не даємо можливостей і не заохочуємо атаки за межами українських кордонів. Проте я вважаю, важливо світу нагадати, що це рф розпочала цю війну. рф продовжує нападати на цивільних — цілиться в школи на лікарні, цивільну інфраструктуру. Україна має право вирішувати, як вона хоче проводити свої військові операції. Але агресором у цій війні є росія».

Сьогодні, 23 травня російські добровольці, за інформацією легіону «Свобода Росії», все ще перебувають у Бєлгородській області й просувалися далі. Глава регіону в’ячеслав гладков просив населення не повертатися додому, доки в Грайворонському районі триває «антитерористична операція» за участю військових частин та силових відомств.

Богдан КУШНІР, "Голос України"



Теги:російсько - українська війна, Білгородщина, режим Путіна, Богдан Кушнір


Читайте також



Коментарі (0)
avatar