реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Прожитковий мінімум і зарплата "в конвертах"

Досягнення нової якості життя співвітчизників потребує гармонійного балансу інтересів суспільства, держави і бізнесу, соціальної відповідальності суб’єктів господарювання. І це повинні усвідомити всі – і роботодавці, і самі працівники.

Інфляція, безробіття, соціальна незахищеність незаможних верств населення, зростання заборгованості із заробітної плати – ось далеко не повний перелік наслідків фінансово-економічної кризи. Саме у сфері виплати заробітної плати відбувається найбільше ухилень від оподаткування та порушень законодавства. Серед них – заборгованість, зарплата “в конверті”, або її виплата у розмірі, що не відповідає прожитковому мінімуму.

Виплата зарплати „в конвертах” та у розмірах нижче мінімальних гарантій, встановлених державою, позбавляє наших громадян належного захисту на випадок непрацездатності та прирікає на мізерну пенсію. До місцевих бюджетів не надходять необхідні кошти, що безпосередньо відображається на рівні життя і на вирішенні безлічі соціальних проблем мешканців міста. Ці проблеми потребують усвідомлення кожним роботодавцем, кожним підприємцем та кожним найманим працівником.

Статтею 95 Кодексу законів про працю України визначено, що мінімальна заробітна плата – це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, погодинну норми праці.

Трудові відносини між найманим працівником і роботодавцем мають бути зафіксовані у трудовій угоді, якою визначаються умови оплати праці та розмір заробітної плати.

В ДПІ у м. Чернігові активно проводиться роз’яснювальна робота та співбесіди з суб’єктами господарської діяльності – фізичними особами, під час яких наголошується на необхідність підвищення розміру заробітної плати найманим працівникам та своєчасність сплати до бюджету податку на доходи фізичних осіб.

На сьогоднішній день триває робота по виведенню заробітної плати з «тіні», по ліквідації заборгованості із заробітної плати на підприємствах, установах та організаціях державного та приватного секторів економіки, а також виплати заробітної плати найманим працівникам «в конвертах».

З інформацією про факти виплати заробітної плати «в конвертах» та інші порушення законодавства про оплату праці можна звернутися до ДПІ у м. Чернігові за телефоном 652809.

До речі, при здійсненні заходів які проводяться міськими податківцями з цього питання, додатково було мобілізовано 924,12 тис.грн. податку на доходи найманих працівників.

Ірина Берегова, ДПІ у м. Чернігові




Теги:криза, заробітна плата, заборованість по зарплаті, зарплата в конверті, безробіття


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Нет - зарплате в конвертах, да - зарплате в бандеролях! smile

***
Директор – подчинённым:
- Вот вы всё жалуетесь на кризис, на ухудшение жизни из-за экономического положения…
А, между прочим, у вас зарплата в этом году выше на 75%!
- Простите, выше, чем в каком году?
- Чем в следующем. smile

avatar
2
Если бы налоговики установили вознаграждение за сообщения о зарплатах "в конвертах", о теневых предприятиях и о других нарушениях работодателей, то через некоторое время большинство этих нарушений исчезло бы.
avatar