реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Як знизити рівень безробіття

«Майстер по бойлерах сказав, що вчиться чистити їх, бо немає кому більше, він на фірмі один зостався з польових робітників», — натрапила нещодавно на такий допис у соцмережах.

Справді зараз в Україні гостро стоїть проблема структурного безробіття.Якщо торік на одну вакансію претендувало дев’ятеро людей, то нині — двоє. Як на сайтах з пошуку роботи, про що зазначив Національний банк України, так і в Державна служба зайнятості відбувається поступове зростання кількості вакансій. Тобто робота є, але за деякими спеціальностями фахівців бракує. Наприклад, у Державній службі зайнятості є майже 2 тис. вакансій швачки й лише тисяча шукачів цієї роботи, лікарів — 192 вакансії й лише 28 шукачів. У деяких регіонах цей дефіцит робітників особливо гострий. У Києві на 149 вакансій електромонтера всього 10 шукачів роботи.
Найбільше не вистачає робітників з обслуговування, експлуатації, устаткування та машин, кваліфікованих робітників, як от швачок, електромонтерів, слюсарів, електрогазозварників, пекарів, столярів, малярів, працівників сфери торгівлі та послуг, вчителів, вихователів, фармацевтів, лікарів, інженерів, практичних психологів.

З іншої сторони, фіксуємо доволі високі показники безробіття. Щоб протидіяти цьому виклику втілюємо кілька безплатних навчальних ініціатив:

Ваучери на навчання. Це 27 тисяч гривень на навчання у тому закладі й за тією спеціальністю, за якою забажає людина. Ми вже видали понад 18 тисяч ваучерів;

Навчання у Центрах професійно технічної освіти — це 365 навчальних програм у 8 центрах. 86% випускників одразу ж знаходять роботу. Часто роботодавці самі відправляють працівників на навчання.
Завдяки цьому навчанню шукачі роботи здобувають ті кваліфікації, які справді затребувані роботодавцями.

І це лише частина роботи, яку робить Державна служба зайнятості за сприяння Міністерство економіки України. Загалом з початку року 653 тисячі українців скористалися послугами Центрів зайнятості, з них 300 тисяч знайшли нову роботу.

В результаті, хоч за підсумками року рівень безробіття залишатиметься високим — близько 18,9%. Та до 2026 року знизиться до 15%.

Юлія СВИРИДЕНКО



Теги:Юлія Свириденко, безробіття


Читайте також



Коментарі (0)
avatar