реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Проклята Юлька була кагебісткою

Наш земляк мав непросте життя, хоча й прогулювався зі Сталіним темними московськими вулицями...

В Одесі нагляд ДПУ за Довженком посилився. Можна тільки здогадуватися, чому органи винюшували Довженка:
- його петлюрівське минуле;
- дипломатична робота;
- знайомство з резидентом радянської розвідки у Франції – художником Миколою Глущенком, у Німеччині – Віктором Петровим-Домонтовичем;
- робота над фільмом «Звенигора» з генералом УНР Юрком Тютюнником (саме він автор ідеї, за якою сценарій написав Майк Йогансен);
- харизматичність режисера;
- його світова слава.

Схоже, що саме за завданням «контори» відбулася зустріч Довженка з Юлією Солнцевою. Московська актриса, добра знайома Сталіна, яка створила романтичний образ Аеліти-Солнцевої. Сама Юліана пише, що її мати мала прізвище «Кірова», прізвище батька Клімов. За паспортом вона Юлія Іполитівна Осокова, Осоковим був її перший чоловік. Від його ревнощів вона й сховалася в Одесі; у 1927-1928 рр. не виїздила, знімаючись у фільмах. Юля Солнцева – це псевдонім.

Юна, талановита, амбітна й надзвичайно сексапільна жінка відразу підкорила слабохарактерного Довженка. Він закохався до нестями й після розриву з Варварою став жити з «зоряною» красунею. Однак чомусь Олександр Петрович майже до кінця свого буремного життя не брав офіційного шлюбу з Солнцевою, і лише за рік до його смерті Юлія Іполитівна наполягла, аби її громадянський чоловік розірвав шлюб із Варварою Криловою та одружився з нею.

В Одесі друзі швидко розкусили «Аеліту». Улюблений актор Довженка Петро Масоха розповідав колегам: «Солнцева, на жаль, внесла відчутні зміни до характеру, поведінки, смаків, помислів і, головне, у творчість свого чоловіка, знаменитого митця і великої людини... Ми зіткнулися з досить ворожою до нас (членів знімальної групи фільму «Земля») особою, яка, як виявилося з часом, ненавиділа нас, я б сказав, великодержавною ненавистю російської шовіністки».

Письменник Юрій Яновський називав дружину Олександра Петровича «проклята Юлька», оскільки «Солнцева, зневажаючи і ненавидячи українську культуру, весь час тягне Довженка у бік російської культури, відштовхує його від українських письменників і взагалі від українців, а Довженко «цілком під її черевиком».

З цього часу Довженка ізолювали в столиці, біля престолу. Залізна леді Солнцева лишила кар’єру актриси, стала цивільною дружиною Довженка. Він кохав Солнцеву, але одночасно ненавидів її, відчував, що вона руйнує його зсередини. Коли мова заходила про дітей, вона відрізала: «І свині розмножуються!». Кажуть, вона доносила навіть найінтимніше, що він уві сні говорить українською.

З роками вона ставала все злішою. Вона проганяла земляків, які приїздили до Довженка, не вітала візити друзів-українців. Олександр Петрович говорив: «Юлю, ти живеш у злі», — якось розповів журналістам про «дияволицю» племінник Довженка Тарас Дудко, директор Російського інституту реабілітації Національного наукового центру наркології.

Науковець Тримбач згадував: «І раптом я побачив і почув злу, страшну бабу, яка заледве не матюкалася. І поки я довів її до кабінетів, вона мене обізвала кілька разів невідомо за що – просто я, мабуть, їй не сподобався. У неї виходило, що всі українці – якісь ідіоти. Я був шокований. Навіть образ Довженка якось «змікшувався»: оце він із такою жінкою жив?!»

А його душа шукала краси. Знайшов на схилі літ. Українська поетеса Валентина Ткачова, на 26 років молодша, красуня, чиє обличчя світилося, одухотворювалося. Вона писала дитячі поезії, пейзажну, любовну лірику. Родинне життя її не склалося, виховувала сама сина Романа, але листування їхнє було поезією найвищого ґатунку.
Унікальні архіви й щоденники Довженка Юлія заповіла розсекретити лише в 2009 році — через двадцять років після власної смерті. Та багато документів поділося невідомо куди, забравши із собою таємницю непростих взаємин Олександра Довженка зі своєю другою дружиною.

Ганна ЧЕРКАСЬКА



Теги:Глущенко, Юрко Тютюнник, Сосниця, Домонтович, Звенигора, Олександр Довженко, Одеса


Читайте також



Коментарі (0)
avatar