реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Помер Герой України Іван Дзюба

На 91-у році життя помер відомий український літературознавець, академік, герой України Іван Михайлович Дзюба.

«Сьогодні вранці уві сні на 91-му році життя відійшов за межі цього земного світу унікальна людина Іван Дзюба. Одне ім’я вже говорить багато. Багато – бо це один із лідерів національно духовного відродження другої половини ХХ і початку ХХІ століття», – повідомив академік Микола Жулинський.

Іван Дзюба народився на Донеччині, у Волноваському районі. І хоча важко відходив від совєтчини (про це є в його мемуарах), але на початку 1960-х років став символом українського інтелектуального опору. Його праця "Інтернаціоналізм чи русифікація?" викликала хвилю осмислення, шквал репресій КДБ за її поширення. Сам же Дзюба був заарештований і засуджений, аж доки не зламався і не написав покаянної заяви. Після того від нього відвернулися шістдесятники.

В роки Незалежності був міністром культури України. Лишив по собі велику кількість праць - досліджень, у тому числі про русифікаторську політику Москви. Цікаве, хоч і не беззаперечне, дослідження про Тараса Шевченка. Працював до останнього дня.

Був м'якою, добросердечною людиною - пригадую, як м'яко доводив мені, що Миколу Холодного все ж треба пропагувати, як поета, незважаючи на його противні випади проти того ж таки Дзюби...

...Є певна символіка в тому, що донеччанин Іван Дзюба помер саме в день відкритого введення російських військ на окуповану частину Донбасу.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Василь Чепурний, дисиденти, Іван Дзюба, Донецьк, рух опору


Читайте також



Коментарі (0)
avatar