реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Подорожчання газу: МВФ тут ні до чого!

Із 1 травня неминуче підвищення не лише тарифів на газ, а й на опалення та гарячу воду

Днями прем’єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, Уряд буде сумлінно виконувати завдання та зобов’язання, взяті Україною перед МВФ. Він уточнює, що план взаємодії з МВФ – це не «план МВФ», це «український план». При цьому говорить, що «низькі чи економічно не обґрунтовані тарифи – це поле для жорсткої корупції. Це десятки-сотні мільярдів, які заробили різні люди на цих справах. Коли газ для однієї категорії коштує 3 тисячі, а для іншої – 7, то я вас хочу запевнити, що списують по 3 тисячі для населення, а продають нелегально по 7. Заробляють колосальні мільярди. Є зобов’язання, які підписані українською стороною про те, що тарифи на газ будуть 100 % відповідати вартості. Іншого шляху просто немає».

«Стосовно «економічної обґрунтованості» подальшого підвищення тарифів, потрібно звернути увагу на таку важливу деталь. Відповідно до останнього звіту НКРЕКП, протягом 2015 року населення та ТКЕ спожило 17,1 млрд кубів газу – це притому, що з наших надр було видобуто 19,92 млрд куб. Вперше держорган показав наближену до реальності цифру споживання, оскільки до цього завжди було “більше 21 млрд”», – говорить аналітик «Публічного аудиту» Тарас Галайда.

Він додає, що у формулу «економічно обґрунтованого тарифу» з початку 2015 року, яку потім перевіряли й «міжнародні аудитори», бралася за основу цифра «21,3». Якщо ж її замінити на реальну, зазначену в офіційному звіті НКРЕКП (17,1 млрд кубів), тариф має знизитися автоматично, навіть без врахування зниження закупівельної ціни імпортного газу, відповідно до якого було обіцяно зниження тарифу для населення.

Якщо ж Гройсман продовжить виконання «програми реформ» Яценюка, то вже з 1 травня українцям слід готуватися до скасування пільгового тарифу на газ для населення у 3600 грн за тисячу кубів та встановлення нового – 5500 грн.

Опалення та гаряча вода мають здорожчати також на 80%, бо тариф на газ для підприємств теплокомуненерго зростає так само до 5500 грн за тисячу кубів.

«Зросте ціна газу для тепловиробляючих підприємств, які виробляють тепло та гарячу воду для населення. Наразі ця ціна становить 2994 гривні, вона також має зрости до 5500. Це потягне за собою зростання вартості опалення та гарячої води на 80%», – вказує провідний аналітик «Публічного аудиту» Тарас Галайда.

Так, на сьогодні середня ціна по країні за 1 гігакалорію становить 650 грн – вона зросте приблизно до 1200 грн. У нас є області, в яких при сьогоднішній ціні газу, вартість опалення становить тисячу гривень за гігакалорію, для таких областей ця вартість може підвищитися до 1700 грн.

«Приблизно 50–55 % населення використовують опалення без лічильника. Середня вартість тепла без лічильника становить 18 грн (за квадратний метр площі), а має зрости десь до 32 грн. У деяких областях вона може досягати 45–50 грн.

Вартість гарячої води по Україні на сьогодні складає в середньому 40 грн, а після зростання становитиме приблизно 72 грн (за кубометр), в деяких областях може досягати і 100 грн», – пояснює Тарас Галайда.



Теги:подорожчання, уряд Гройсмана, зостання цін, тарифи, МВФ


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
А проблема вирішується просто: лічильником і прямою адресною допомогою.
Люди розберуться, скільки на газ витратити.
Ні, краще транзитом, каже Уряд, піднімаючи ціну і обсяг прокачки коштів газотрейдерам.
avatar