реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Племінник Довженка може проклясти Януковича

Закон про основи державної мовної політики, який ВР ухвалила 3 липня – ще й досі актуальна тема для обговорення та дискусій. Як відомо, голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що даний закон було прийнято з порушеннями і він не може бути направленим на підпис Президенту Віктору Януковичу. Тож у останнього є час на роздуми – давати зелене світло даному закону чи ні, а в опозиції ще достанньо часу на критику та рішучі кроки. Кореспондент УНН поспілкувався з українцями Росії та вислухав їхню точку зору з цього приводу. Як запевнив екс-голова "Об'єднання українців Росії" Тарас Дудко, тамтешні українці вельми занепокоєні тим, що відбувається в мовній політиці України.

- Пане Тарасе, якою була Ваша перша реакція, коли довідалися, що 3 липня Верховна Рада таки ухвалила скандальний законопроект про статус російської та української мови?

Те, що відбулось у Верховній Раді (під час ухвалення мовного законопроекту – Ред.) – це рейдерський захват, це злочин! І всіх тих людей, хто зробив цю акцію, потрібно судити прилюдно, щоб всі бачили, які зрадники пройшли в український парламент і що вони роблять з країною. А якщо ще виявиться, що вони це зробили, використовуючи гроші, підкуп, то потрібно застосувати до них і вищу міру покарання, бо таких вчинків не повинно бути в незалежній державі. Якщо наш президент Віктор Янукович підпише цей указ, я вважаю, що ми українці Російської Федерації будемо його проклинати. Така моя думка!

- Чи зверталися вже українці Росії до Президента України з проханням не підписувати цей закон, а чи ще лише збираються це зробити?

Звичайно! Ми вже збираємо підписи і будемо підписувати це звернення. Є вже чимало підписів, але їх не так просто зібрати, бо Росія велика. Проте підписи від організації, я впевнений, будуть. Це потрібно зробити якнайшвидше і Президент повинен виступити і сказати народу, котрий обрав його на цю посаду: "Я підписувати такі штучки, такий злочин проти українського народу ніколи не буду".

- А кому насамперед, на Вашу думку, є вигідним ухвалення цього закону?

Ворогам України! А їх багато...Антиукраїнцям це вигідно і вони це роблять рейдерські захвати, просовуючи цю негідницьку ідею – розвалити Україну.

- Пане Тарасе, чи не було це якимось жестом в сторону Росії. Є думка, що таким чином українська влада намагається отримати поступки в газовому питанні?

Ні. Не думаю. Це холуї, яких всюди вистачає. Вони так глибоко не думають. Але враховуючи всі події останніх років у відносинах між Росією і Україною – все можливо. Так я вам скажу!

- На Ваш погляд, чи може взагалі ухвалення мовного законопроекту якимось чином вплинути на російсько-українські стосунки?

Ніяк! Що б там не було: підпишуть чи ні, відносини будуть ще багато років дуже нелюдськими, негуманітарними. Я в цьому впевнений! Незалежно від того, яке буде остаточне рішення. Звичайно, якщо буде рішення, щоб ввести ще й російську мову як державну в Україні, це значно погіршує стан відносин між громадянами України та Росії.

ДОВІДКА УНН: Дудко́ Тарас Миколайович - племінник О. Довженка. Академік Російської академії природничих наук. Закінчив Київський медичний інститут і філософський факультет Київського університету. Від 1964 живе у Москві. Працював у медичних НДІ та лікарнях. Разом із братом збирав особисті речі й творчі матеріали О. Довженка, уточнював його біографічні дані. 1985 за сфабрикованою кримінальною справою засуджений до 9-ти років ув'язнення, відбув 7 років і 4 місяці. Від 1994 — завідувач відділу НДІ наркології, від 2004 — директор Інституту реабілітації ННЦ наркології. Фундатор нового наукового напряму — реабітологія і реабілітація наркологічно хворих і осіб з патологічним гемблінгом. Заснував 1995 Центр медичної реабілітації і корекції особистості та Медичий лікувальної-реабілітації фонд ім. І. Стрільчука. Фундатор і меценат незалежного видавництва українців РФ "Провісник: Довженків. літературно-художній науково-популярний і громадсько-політичний альманах" (Москва, 2002). 1-й заст. голови товариства української культури "Славутич" (Москва). Тривалий час очолював Об'єднання українців Росії.
УНН



Теги:українська мова, ДОВЖЕНКО, українці Росії, Україна - Росія


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Напівприйнятий мовний закон 9073 Янукович вирішив не підписувати і дав вказівку Кабміну переробити його. Про це сказав Азаров. Це буде інший законопроект і він заново буде прийматися Верховною Радою.
Цікаво було б узнати чи не Табачнику доручили його переробляти і що вони там переробляють?
avatar