реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Пішки навкруг Чорного моря

Саме так планує зробити чернігівський мандрівник і письменник Олександр Волощук, стартуючи з Перекопського валу на кордоні Херсонської області та Криму. До того ж, він, досвідчений автостопник, цього разу планує пройти весь маршрут пішки. Акція проходитиме за інформаційної підтримки "Голосу України".

Щоправда, в Олександра Волощука є проблеми з ФСБ Росії – він оголошений нев’їздним, певно, за публікації про Чечню і Дагестан. Як він вирішить долю мандрівки окупованою Абхазією .а Краснодарським краєм Росії – таємниць не розкриває. Та спочатку обійде море Румунією, Болгарією, Туреччиною та Грузією. Українсько - румунський кордон планує пересікти орієнтовно 1 серпня, пройшовши перед тим Херсонською та Одеською областями.

За 8 місяців він планує подолати 5 200 кілометрів. Всі свої подорожі (а їх набралося уже на 6 виданих книг) він ретельно планує і в поході веде щоденник. Навіть кількість сала порахована, що потрібна йому для мандрівки, хоча його бере тільки на перші три дні…

«В процесі підготовки я шукав інформацію про когось, хто уже обходив Чорне море, але не знайшов нікого. Тільки об’їжджали – на велосипедах, на мотоциклах, але пішки не обходив ніхто», - розповідає Олександр Волощук.

…Першу свою мандрівку він здійснив школярем – мати насварила і він пішов з дому. Дійшов до Іванівки - села під Черніговом. Його помітив голова колгоспу, розпитав і привіз додому. Проте вже дорослим він своє захоплення перетворив у стиль життя. Мандрував спершу сам від себе, щоправда, цікавлячись жертвами політичних репресій. А потім завдяки допомозі чернігівського товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка пішов по українських громадах Росії, де завжди отримував … борщ і ночівлю. Він здійснив велетенську патріотичну роботу, адже коли в Сургуті чи Владивостоку зустрічали чернігівського мандрівника – автостопника, який дарував громадам диски з «Кобзарем» Шевченка та українськими піснями (книжки возити було важко в його наплічнику), то неможливо переоцінити хвилю почуттів до рідного краю, яка підносила наших земляків.
Навіть на Алеутських островах він знаходив українців і складалося враження, що значною мірою на них і тримається Російська Федерація…

А на 2018 рік він уже запланував мандрівку країнами Південної Америки. Там теж багато українців…
Василь ЧЕПУРНИЙ,



Теги:автостоп, чернігівська Просвіта, мандрівник, Олександр Волощук, Голос України


Читайте також



Коментарі (0)
avatar