реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

Наша земля -- не для іноземців

Землі сільськогосподарського призначення не можуть передаватися у власність іноземним громадянам

Органами прокуратури Чернігівської області у 2013 році активізовано роботу щодо захисту інтересів громадян і держави у сфері використання земель сільгосппризначення.

Як зазначив прокурор області Максим Говоруха, це сприяло забезпеченню своєчасного попередження незаконного вибуття земель із державної та комунальної власності, усуненню наслідків, спричинених земельними правопорушеннями.

Так, за законом, власниками землі у державі можуть бути лише громадяни України та юридичні особи. Згідно із Земельним кодексом України отримати землю у приватну власність можуть також і іноземні громадяни. Проте це лише за умови отримання ними землі у спадщину з подальшим її відчуженням упродовж року.

З початку року прокурорською перевіркою встановлено ряд порушень на даному напрямку.

Так, у 2009 році громадянка Російської Федерації К. набула у власність дві земельні ділянки загальною площею 2,6 га, проте заходів щодо їх відчуження упродовж року не вжила.

Рішенням Ніжинського міськрайонного суду від 22.03.2013, яке наразі набуло законної сили, позов прокуратури з цього питання задоволено, право власності іноземної громадянки припинено, а землі передано до державної власності.

З аналогічних підстав пред’явлено 2 позови прокурором Бахмацького району щодо примусового відчуження 4 га земель, які задоволено судом, а також прокурорами Бобровицького (8 га) та Городнянського (4 га) районів, які перебувають у провадженні судів.

Загалом з початку року з метою усунення порушень у сфері земельних відносин зареєстровано 6 кримінальних проваджень, розглянуто та задоволено 90 подань, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 66 посадових осіб. До суду заявлено 114 позовів на суму понад 4,5 млн. грн., з яких задоволено 78 на майже 3 млн. грн. За постановленими судовими рішеннями до державної власності повернуто майже 100 га земель, ще понад 250 га підлягають поверненню.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області



Теги:прокуратура Чернігівської області, приватизація землі


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
если власть отменит мораторий на продажу земли, то как предупреждают комми, уже не граждане Украины будут собственниками, а МВФ! который заберет наши земли за долги, чем-то ведь нужно расплачиваться!
avatar