реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Національність патріарха Кіріла вперше визнала московська патріархія

Патріярх Московської Церкви Кірілл 22 липня відвідав з офіційним візитом рідну країну - Ерзянь Мастор, Республіку Мордовія. Там, у селі Оброквеле (Оброчноє), поховані дідусь та бабуся Патріярха - отець Васілій Ґундяєв та матінка Параскева.
В офіційному повідомленні Московської патріярхії чи не вперше озвучено національну приналежність кровних родичів Святішого Кірілла. Принаймні, чітко визнано "мордовську" (ерзянську) національність бабусі - Параскеви Ґундяєвої, уродженки села Лада Іцял (Ічалковського) району.

Щоправда, в біографічній довідці про діда Патріярха - Васілія Ґундяєва - ерзянська національність задеклярована не була. Тим самим створено відчуття, що знаменитий онук Кірілл Ґундяєв є ерзею ніби тільки на чверть.

Але народження Васілія Ґундяєва в Астрахані аніскільки не спростовує його ерзянську національність. Адже він має яскраве ерзянське прізвище, а також у дорослому віці переїхав в Ерзянь Мастор, місто Лукоянов - очевидно, на батьківщину своїх батьків-ерзян - тамтешній люд часто виїжджав на заробітки саме до Астраханських земель.

Та й шлюб із чистокровною ерзянкою вихідця з Астрахані підтверджує: він сам був ерзянином - на початку ХХ століття змішані шлюби для ерзянських дівчат були винятком.

"Якби там не було, - міркує київський публіцист Ростислав Мартинюк, - Патріярхія змушена частково визнати фіно-угорське походження свого предстоятеля. І хоч в такий спосіб пояснити часті візити Кірілла до Мордовії, на могили родичів".

"Дуже дивно, що хтось у Москві соромиться чесного фіно-угорського походження Патріярха, - додає колега Мартинюка Алевтина Шумук. - Може тому, що комусь це видається істотною перешкодою для пропаганди панслов'янських ідей, зокрема на території України? Але слід заспокоїти речників МП: в Україні давно знають,що Патріярх - неслов'янин. І це не має ніякого впливу на долю імперських ідей "Русского міра" - вони не прийнятні в Україні принципі: чи в устах Патріярха фіно-угра, чи араба, чи когось іншого".

У подорожі Патріярха Кірілла до Ерзянь Мастор супроводжували Глава Мордовії Нікул Меркушкін та керуючий справами МП, Митрополит Мордовський Варсонофій. Обидва, до речі, не є ерзянами - Меркушкін мокшанин, а владика Варсонофій (Судаков) офіційно - великорус, із Пензенської області. Але всі разом точно - фіно-угри, поліетнічна спільнота громадян РФ, яка претендує на лідерство у державній системі Російської Федерації.

Уграїна



Теги:сепаратизм у Росії, ЕРЗЯ, РФ, патріарх Кіріл


Читайте також



Коментарі (0)
avatar