реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

"Ми шоковані" - громадські організації Зеленському

Понад 50 громадських організацій звернулися до кандидата у президенти України Володимира Зеленського з проханням роз’яснити свою позицію щодо медичної реформи, яку зараз впроваджує Міністерство охорони здоров’я.Про це йдеться у заяві опублікованій на сторінці ГО "Пацієнти України".

"Ми були шоковані Вашою оцінкою трансформації системи охорони здоров’я під час дебатів кандидатів у Президенти", - заявляють громадські організації.

Активісти нагадують, що необхідні для проведення медичної реформи закони приймалися Верховною Радою з 22 спроби завдяки зусиллям нинішньої команди Міністерства охорони здоров’я України. Система, яку впроваджує мінстерство, отримала повну підтримку Всесвітньої організації охорони здоров’я та позитивну оцінку від експертів з європейських країн.

"Перший етап реформи - реформа сімейної медицини - розпочався у 2018 році та відбувся в декілька разів швидше, ніж аналогічні зміни в країнах Європи. Свого сімейного лікаря обрали 27 мільйонів Українців. 70% наших співгромадян задоволені своїм вибором. Тисячі сімейних лікарів уже відчули ефект першого етапу реформи і отримали зарплати в 3-5 разів разів вищі, ніж раніше", - йдеться у заяві.

Завершальний етап реформи - впровадження принципу "гроші йдуть за пацієнтом" в лікарнях - розпочинається у 2020 році.

"Це дозволить остаточно відійти від старої радянської системи, зламати хребет корупції в лікарнях і створити здорові умови для взаємодії лікаря та пацієнта. Досвід країн Європи демонструє, що цей етап буде складнішим, ніж перший. Бо є проблеми, і головна з них – бюджет", - зазначають активісти.

Вони нагадують, що сьогодні охорона здоров’я фінансується у розмірі 3% ВВП, незважаючи на те, що в Законі є пряма норма, яка зобов’язує виділяти на охорону здоров’я 5% ВВП, на рівні країн Європи.

"Реалізація цієї вимоги Закону дозволить впровадити зміни в лікарнях набагато швидше і суттєво підняти зарплати лікарів", - йдеться у заяві.

Громадські організації звертаються до Зеленського з вимогою публічно визначити свою позицію щодо трьох питань:
- Чи підтримуєте Ви принципи трансформації системи фінансування охорони здоров’я, яка зараз відбувається, і чи готові Ви допомогти прискорити реформу охорони здоров’я в лікарнях?

- Чи підтримуєте Ви команду реформаторів, яка зараз впроваджує медичну реформу?
- Чи зробите Ви все від Вас залежне, щоб забезпечити реалізацію норми Закону України про фінансування системи охорони на рівні 5% ВВП?

Активісти заявляють, що за будь-яких спроб зупинки реформи фінансування системи охорони здоров’я будь-яким політиком, пацієнтські організації та благодійні фонди готові взяти на себе координаційну роль в організації всіх форм мирного спротиву.

Олег ПУСТОВГАР



Теги:Моз, медична реформа, Уляна Супрун, другий тур


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Из какой подворотни вынырнули "херомадські організації"? Где они были 5 лет со своими запытаннями? Теперь: "звертаються до Зеленського з вимогою"! А не охуели, потрохоботы? 5 лет было все ок? К потроху, к потроху, короче нахуй!
avatar