реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Козацький куліш у Василя Нечепи

27 уроків-концертів — у кожній школі Носівщини — дав лауреат премії ім. Т. Шевченка, заслужений артист України Василь Нечепа.

На завершальний відкритий урок до рідної третьої Носівської школи, навчання в якій Василь Нечепа закінчив 1967 року, артист запросив усіх директорів шкіл району і своїх друзів: директора НДІ українознавства, доктора філологічних наук, професора Петра Кононенка; академіка і відомого археолога МАУП Юрія Шилова; отамана полку звичаєвого козацтва Вітана Ващенка; керівника Всеукраїнської програми підготовки характерницького козацтва Володимира Холошню; головного координатора «Собору українських звичаєвих громад» Миколу Оцуна; голову Славутича Володимира Удовиченка.... Також були керівник Носівського відділення Чернігівського земляцтва у Києві Віктор Черненко, художник Григорій Шкребель.

Чекали і на колишнього Президента Віктора Ющенка, з яким митець товаришує понад 15 років. На жаль, Віктор Андрійович не приїхав — завадили обставини.

Урок, проведений Василем Нечепою, відбувся за чудової теплої сонячної погоди на подвір’ї школи за участю високих гостей і козаків-характерників. Про початок і кінець уроку сповіщали шкільний дзвоник і козацька гармата. Потім усі відвідали шкільний історичний музей, по якому водила і давала пояснення директор школи Надія Хоменко.

На завершення Василь Нечепа запросив усіх до свого носівського козацького двору на вареники і куліш. По двору з понад 300 різновидами дерев і кущів водив і розповідав сам хазяїн, якому асистував відомий ботанік та академік із Тростянця Михайло Курдюк. А ще гості довідалися, що саме на цьому подвір’ї певний час мешкав керівник селянсько-козацького повстання Северин Наливайко, і що рід Нечеп походить від самих Рюриковичів (це підтверджено на найвищому рівні офіційними архівними дослідженнями), і що отримано дозвіл на археологічні розкопки стародавньої Носівки (Носов на Рудке, Носово).

За кулішем директори носівських шкіл у невимушеній домашній атмосфері спілкувалися з відомими вітчизняними вченими і фахівцями, дослідниками і етнографами. Багато фотографувалися, говорили про козацтво в Україні і виховання підростаючого покоління, про минуле і сьогодення. Побільше б таких патріотів, як Василь Григорович Нечепа!

Василь КИЯНИЦЯ, депутат Носівської міськради




Теги:українознавство, куліш, Василь Нечепа, Носівка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar