реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Грипозна паніка

Лiкарiв змушують ставити дiагноз грип, щоб заохотити українцiв робити щеплення проти нього. Кому це вигiдно?

... Днями довелося побувати в однiй iз пiвнiчних країн Європи. На вулицi ввечерi -- лише плюс 9, люди доволi легко одягненi -- у пiджаки чи тонесенькi светри, але нiхто навiть не кашляне!

Шморгали носами i говорили застудженими голосами тiльки ми, українцi. А ще група смаглявих туристiв з якоїсь азiйської країни, яких ми зустрiли в сувенiрному магазинi.
Знайомi данцi на запитання, як вони рятуються вiд щорiчних епiдемiй грипу, лише здивовано знизували плечима -- про такі тут нiчого й не знають!

Чому ж у холодних країнах люди не бояться застудитися, не кажучи вже про грип? Про який ми тут, в Українi, уже три тижнi тiльки й чуємо? Мовляв, "потрiйна вiрусна атака" чигає на наш органiзм, уже в листопадi-груднi в нас циркулюватимуть три вiруси грипу -- "Калiфорнiя" (H1N1), "Вiкторiя" (H3N2) та новий, "Вiсконсин" -- найнебезпечнiший, бо населення не має до нього iмунiтету.

Нiби змовившись, медики одностайно заявляють, що найкращим захистом вiд грипу є щеплення. Кажуть навiть, що до районних та мiських СЕС прийшла негласна вказiвка проводити якнайширшу iнформацiйну кампанiю щодо вакцинацiї проти грипу. Закликаючи усiх щепитися, чиновники кивають на iншi країни. Мовляв, у багатьох державах свiту вакцинацiя рекомендована, а вакцини тамтешнi уряди закуповують навiть на бюджетнi кошти. В Українi теж чути заклики зробити щеплення проти грипу обов'язковим та ввести його у календар щеплень.
Думаєте, це турбота про наше з вами здоров'я?! Якби ж то...

Логiка проста. Незважаючи на щорiчну грипозну панiку, щеплення проти цiєї недуги робить не бiльше як 0,5 -- 1% населення країни. Неважко пiдрахувати, що на вакцинах проти грипу для українцiв фармацевтичнi компанiї заробляють не так уже й багато -- якихось 40 мiльйонiв гривень на рiк, коли врахувати, що середня вартiсть вакцини у межах 100 гривень.

А тепер уявiмо, якби щеплення проти грипу було обов'язковим, а вакцини закуповували б коштом бюджету. Жили б, як то кажуть, усi, -- i фармкомпанiї, i чиновники МОЗ завдяки "вiдкатам" -- бо ж вони б вирiшували, вакцину якого виробництва купити...

Та чи такий страшний грип, як нам його малюють? Чому щороку всi осiнньо-зимовi мiсяцi ми живемо у справжнiй грипознiй панiцi? Ще у вереснi нас попереджають про наближення грипу, який начебто може "накрити" Україну в жовтнi-листопадi. Не прийшов грип тодi -- обов'язково чекайте у груднi. "Пронесло" в останнiй мiсяць року -- не розслабляйтеся, робiть щеплення, бо ще є сiчень.

То яка в нас картина з грипом насправдi?

"Вiсконсин" прийде у груднi

-- Якi вiруси грипу циркулюватимуть цього сезону в Українi?
-- Це вiруси грипу А -- "Калiфорнiя" (H1N1), "Вiкторiя" (H3N2) та новий вiрус типу В -- "Вiсконсин", вiд якого українцi не мають iмунітету, -- каже Алла Мироненко, доктор медичних наук, завiдувач вiддiлу респiраторних та iнших вiрусних iнфекцiй ДУ "Iнститут епiдемiологiї та iнфекцiйних хвороб iм. Л.В. Громашевського" НАМН України. -- Епiдемiю грипу очiкуємо не ранiше як у серединi грудня. Може вона вибухнути ще на початку грудня, але це малоймовiрно.

-- Звiдки вiдомо, коли саме прийде епiдемiя?
-- Робимо прогнози на основi багаторiчних спостережень. За грипом ми вже спостерiгаємо понад п'ятнадцять рокiв.

-- Чи є така статистика -- скiльки українцiв щороку хворiють на грип?
-- Ми рахуємо зареєстровану захворюванiсть, тобто тих, хто звернувся в лiкувальний заклад. На рiк в Українi, за офiцiйним даними, реєструється вiд 7 до 12 мiльйонiв випадкiв захворювання на грип та ГРВI. Грипу в цих показниках -- половина, не менше. I саме на грип припадає пiк захворюваностi в епiдсезон.

-- Як тодi лiкар може розпiзнати, де грип, а де ГРВI? На основi чого в Українi ставлять дiагноз грип?
-- Щоб знати, на що справдi хворiла людина, варто було б у кожному випадку робити спецiалнi тести. Отодi ми точно б знали, яка захворюванiсть на грип у нашiй країнi.

Нема статистики? "Намалюємо"

Свою думку щодо ситуацiї з грипом в Українi має лiкар-педiатр з багаторiчним стажем Наталiя Коломiєць. У 1995 роцi вона закiнчила Український державний медичний унiверситет iменi академiка А.А.Богомольця за спецiальнiстю "педiатрiя", а в 1997 роцi набула спецiалiзацiю дитячого хiрурга.

-- За даними академiка-iнфекцiонiста Жанни Возiанової, грип у структурi ГРВI займає всього 5 -- 7%, -- розповiдає Наталiя Коломiєць. -- А її колега з Великобританiї епiдемiолог Том Джефферсон називає ще меншi цифри -- 2 -- 5%. Тобто, саме на грип хворiє не так багато українцiв. Клiнiчнi форми гострих респiраторних захворювань, особливо важкi, можуть бути подiбнi до грипу. Звiдси i масовi спекуляцiї на картинi грипу.

-- Що маєте на увазi?
-- Клiнiчно дiагноз грип у нашiй країнi ставлять дуже рiдко. Мотивуючи тим, що це доволi дороге задоволення. Тому, коли
назбирується епiдемiчне число хворих на ГРВI, в Українi "починають" сезон грипу, оголошують епiдемiю. I тодi лiкарi ставлять дiагноз грип, а не ГРВI, як то кажуть, на око. Я працювала у цiй системi й знаю, що їх змушують ставити такий
дiагноз.

-- Навiщо?
-- Щоб пiдлити олiї у вогонь, сказати, що на грип у країнi хворiють масово. Щоб страхiтливими картинами заохотити українцiв до масової вакцинацiї.

Хоч би там що ВООЗ говорила про можливiсть циркуляцiї того чи того штаму грипу на певнiй територiї, це - лише припущення, прогнози. Тобто, новий вiрус грипу може прийти, а може i не прийти. Не варто забувати, що штами iнших рокiв, сезонiв нiкуди не дiваються. Їх же не можна витiснити, "домовитися" з ними.
Нас щороку лякають новими вiрусами зумисне. Мовляв, українцi не мають проти них iмунiтету, тому треба щепитися. Але жоден медик чомусь не каже, що вiрус грипу мутує настiльки швидко, що жоднi вакцини за ним не встигають. Йде еволюцiя вiрусiв, i тi, хто задумується над цим, давно не реагують на нову грипозну iстерiю.
Пiсля так званої пандемiї свинячого грипу у 2009 роцi, яку поважнi європейськi iнституцiї вже назвали "найбiльшою аферою
фармацевтичних компанiй у XXI столiттi", на якiй тi компанiї заробили мiльярди доларiв, багато європейцiв прозрiли, вони вiдмовляються вiд вакцинацiї. Бо розумiють, що людина може захворiти на грип, але на грип не того штаму, яким лякає ВООЗ. Навiщо ж тодi наражати свiй органiзм на такий стрес, як щеплення?

Вiн нас робить сильнiшим

-- То ви вважаєте, що грип не такий вже й небезпечний?
-- Та нi, вiрус може бути небезпечний. Але для ослаблених людей, для осiб з дефектною iмунною системою, для яких i будь-якi iншi захворювання небезпечнi. То що -- вiд усiх робити щеплення?!
З іншого боку, в ослаблених людей iмунна система так погано працює, що в них або не виробляються антитiла вiд вакцини, або це щеплення може стати... останньою краплею в їхньому захворюваннi. Адже доведено, що вакцина здатна викликати рецидив пухлини, цукрового дiабету, ревматоїдного артриту, важких автоiмунних недуг, бо це - навантаження на iмунiтет. Щось з iмунною вiдповiддю не так, i вона розвернулася проти власного органiзму. Таких випадкiв -- безлiч. Це перехресна iмунологiчна реакцiя.

Ускладнень пiсля вакцинацiї проти грипу -- дуже багато. Лiкарi це знають. Тому собi не роблять щеплення проти грипу. Серед ускладнень -- i анафiлактичний шок на компоненти вакцини, i синдром Гiєнна -- Барре (полiрадикулоневрит). У 1976 роцi в США уряд зробив щеплення проти свинячого грипу 43 мiльйонам осiб. Як результат -- 25 осiб померло пiсля вакцинацiї, а 500 стали iнвалiдами через синдром Гiєнна -- Барре.

В анотацiї до своєї вакцини одна iз швейцарських фiрм пише, що пiсля щеплення може спостерiгатися хибно-позитивна вiдповiдь на ВIЛ. Тим самим пiдтверджуючи, що вакцина сильно змiнює склад кровi. Чи вiдновлюється вiн опiсля -- не вiдомо. Але про це теж волiють не говорити. Бо в Українi немає кафедри вiрусологiї, яка б не мала "вiдкатiв" вiд противiрусних чи iнших проектiв.

-- А що тодi робити? Як нам протистояти грипу?
-- Є люди, яким взагалi не потрiбно боротися з грипом та гострими респiраторними недугам. Бо вони захищають їх вiд хронiчних хвороб. Так, так. Органiзм людини, котра перехворiла на грип, стає сильнiшим. Розвиток багатьох хронiчних недуг грип та ГРВI вiдсувають на пiзнiшi термiни. Швейцарськi онкологи помiтили, що злоякiснi пухлини частiше розвивалися в тих дiтей, котрi не перехворiли на жоднi iнфекцiї, зокрема i на грип та ГРВI.

Замiсть того, щоб панiкувати та закликати всiх до масової вакцинацiї, лiкарi краще б давали елементарнi поради населенню: коли очiкується спалах грипу та ГРВI, частiше мити руки, уникати людних мiсць, добре харчуватися.

Але, думаю, годi сподiватися, що фармацевтичнi компанiї дадуть нам спокiй. Вони знову i знову вигадують новi спалахи небезпечного грипу як-от "свинячий", "козячий". Усе це неспроста. У своїх лабораторiях фармкомпанiї розробляють унiверсальну вакцину буцiмто проти усiх вiрусiв грипу, яку потрiбно десь випробувати. Тож побачимо ще не одну аферу на зразок пандемiї свинячого грипу.

Леся ЯСИНЧУК

До речi

"Масова вакцинацiя -- не панацея!"

Кирило Данишевський, президент Товариства фахiвцiв доказової медицини, доктор медичних наук:
-- Сенсу у щепленнi проти грипу вже не бачать навiть медики. Тiльки офiцiйно говорити про це наважується не кожен. Проблема у тiм, що важко точно передбачити, який зi штамiв грипу буде найактивнiшим, наприклад, цiєї осенi. Прогнози епiдемiологiв можуть i не справдитися. Та й навiть якщо вони не помилилися, вiрус може швидко мутувати, часу вiд створення вакцини до перших сезонних спалахiв для цього достатньо.

-- I тодi вакцина не буде ефективною?
-- Ефект не буде очiкуваним. Крiм того, при слабкому iмунiтетi вакцинацiя проти грипу може стати причиною не менш
серйозних, нiж сам грип, проблем зi здоров'ям.

"Вакцина -- це троянський кiнь"

В'ячеслав Костилєв, президент ГО "Лiга захисту громадянських прав":
-- Заяви МОЗ щодо необхiдностi щеплення проти грипу -- не що iнше, як реклама товару, який треба продати. Нас просто залякують. Тим часом частка грипу у складi сезонних спалахiв гострих респiраторних захворювань становить не бiльше нiж 5 вiдсоткiв. Характерна деталь: тодi як європейськi країни почали обмежувати використання таких вакцин для дiтей та вагiтних жiнок з огляду на їх небезпечний склад та невiдомий, ще зовсiм не вивчений вплив на органiзм, посадовцi МОЗ заявляють про намiр вакцинувати насамперед цю верству населення!

-- Тобто вакцини проти грипу не лише не помiчнi, а навiть шкiдливi?
-- Усi вакцини небезпечнi. Мало того, вони вбивають iмунiтет. Скажiмо, вiдразу пiсля щеплення вiн слабшає настiльки, що якщо в цей час людина "зустрiнеться" з вiрусом грипу, хвороба перебiгатиме особливо важко, адже буде подвiйний удар -- вiд вiрусу у вакцинi та "живого".

Тобто, щеплення не змiцнює, а знищує iмунну систему, яка має свiй резерв. Скажу бiльше: щепленням iмунiтет можна остаточно "пiдiрвати". Адже збудник хвороби штучно вводиться через кров, тодi як вiрус грипу проникає в органiзм тiльки через слизовi оболонки. Тобто, вакцина виконує роль троянського коня, який оминає природнi механiзми захисту органiзму, що вироблялися протягом тисяч рокiв.

Крiм того, мало хто знає, що впродовж кiлькох тижнiв пiсля щеплення проти грипу у людини може спостерiгатися хибно-позитивна реакцiя на ВIЛ. Лише уявiть, скiльки життiв було скалiчено через це, скiльки абортiв зроблено тощо.

А чи вiдомо вам про побiчнi ефекти вакцини проти грипу? Крiм банальних шкiрних висипань чи пiдвищення температури, можливi ядуха, судоми, паралiч, енцефаломiєлiт, васкулiт, ураження нирок тощо. Вакцина може змiнити склад кровi, нерiдко вона викликає порушення нервової системи, спричиняє важкий анафiлактичний шок з летальним наслiдком.
А проте коли людина приходить на щеплення, нiхто не питає, як реагували на вакцину її батьки, чи є в неї алергiя. Треба, щоб людина лише заплатила грошi.

-- Чи фiксуються в Українi випадки важких побiчних реакцiй, смертей, спричинених щепленням проти грипу?
-- На жаль, в Українi ускладення пiсля щеплення ти ще повинен довести. За кордоном виробники вакцин виплачують великi компенсацiї у разi важких побiчних реакцiй, а в нас, навiть якщо людина помре у кабiнетi щеплень, медики вивернуть все так, що вона ще й виявиться винною. Скiльки є випадкiв, коли батьки роками намагаються довести, що дитину вбила вакцина, -- i все марно...

Тому закликаю населення: якщо вам пропонують робити щеплення, вивчiть усю iнформацiю про вакцину з альтернативних джерел, дiзнайтеся про побiчнi ефекти та можливi наслiдки. Адже грип буває щороку, i вiн не такий страшний, як намагаються показати чиновники з МОЗ.

Просто у грипозний перiод їжте якнайбiльше свiжих овочiв та фруктiв, що мiстять вiтамiн С, уникайте мiсць скупчення людей, повноцiнно харчуйтеся, щодня бувайте на повiтрi.

Iрина КОНТОРСЬКИХ, Лариса ПАВЛИК, Марина МОРОЗ

Експрес



Теги:Моз, грип, інфекції


Читайте також



Коментарі (0)
avatar