реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Ціна борщу

Щоб приблизно визначити добробут тієї чи іншої нації, у світі давно використовується так званий «індекс гамбургера». Дослідники вивчають, скільки булочок із сосикою, які продаються скрізь у світі, на одну середню зарплату можна придбати в тій чи іншій країні, і роблять висновок про рівень достатку громадян.

Зважаючи на особливості традиційної української кухні, "ГК" щороку визначає так званий "індекс борщу та вареників", підраховуючи витрати на продукти, які йдуть на приготування цих страв. Оскільки при такому підрахунку використовується значно ширший спектр продуктів - овочі, м'ясо, масло, сир, сметана, - це дає можливість глибше проаналізувати споживчі можливості українців.

Нагадаємо, що за даними "ГК", у 2010 році продуктовий набір для приготування борщу та вареників коштував 42-48 гривень. Середньої зарплати (за даними Держкомстату) вистачало на приготування 34 обідів із цих двох страв.

Через рік вартість такого комплексного обіду значно зросла і становила вже 65-72 гривні. На одну середньостатистичну зарплату можна було приготувати лише 28 обідів.

Суттєве здешевлення овочів, викликане високими минулорічними врожаями, вселяло оптимізм щодо цьогорічного підрахунку. Однак, повернувшись із базару, репортери "ГК" були здивовані - продуктові набори для борщу та вареників особливо не подешевшали.

Отож, для приготування борщу на 3-4 порції кулінарна книга рекомендує закупити такі продукти: 400 грамів яловичини (середня ціна на ринку - 60 грн. за кілограм), 20 грамів сала (30-35 грн.), 100 грам сметани (18 грн. за літр), 500 грамів картоплі (2 грн.), 400 грамів капусти (1 грн.), 100 грамів моркви (2,50-3 грн.), 200 грамів буряків (2 грн.), 100 грамів цибулі (2 грн.). Перець, сіль, часник, лавровий лист та інші спеції можна не рахувати, хоч і без них, зрозуміло, не обійтися. Отож, продуктовий набір для борщу обійдеться господині в 28 гривень.

На вареники з сиром за рецептом треба придбати 500 грамів борошна (4,50 грн. за кілограм), 3 яйця (0.70-0.90 грн. за штуку), 100 грамів цукру (7-8.50 грн.), 100 грамів сметани (18 грн.), 20 грамів масла (60 грн.), 800 грамів кисломолочного сиру (38-40 грн.). Все разом буде коштувати приблизно 40 гривень.

Таким чином, комплексний обід із борщу та вареників для сім'ї у 2012 році обійдеться приблизно у 68 гривень, тобто вартість продуктового набору - в межах минулорічних цін.

Якщо порівнювати теперішню вартість продуктів з цінами минулого року, то одразу впадає в око здешевлення капусти, буряків, картоплі та інших овочів. Але м'ясо і кисломолочний сир (творог) - як завжди, дорогі. Тому й вартість комплексного обіду суттєво не змінилася.

Зважаючи на те, що станом на кінець минулого року середня зарплата в Івано-Франківську (за даними Держкомстату) становила близько 2200 гривень, то ґаздині за ці гроші вдасться приготувати 32 комплексних обіди на місяць. Ситі будемо щодня?

Богдан СКАВРОН,

Галицький кореспондент



Теги:вартість продуктів, ціни, середня зарплата, борщ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar